Az áruházlánc sajtótájékoztatón jelentette be a hírt

Az Aldi Magyarország nemrég jelemtette be, hogy csak magyar frisshúst fog árulni állandó kínálatában (Lázár János egy interjúban hangot adott ezzel kapcsolatos kétségeinek). Mai sajtótájékoztatóján az Aldi továbbment, és bejelentette, hogy bővíti magyar beszerzésű termékei körét: az áruházlánc az alapvető tejtermékeket magyar beszállítóktól vásárolja, jövő év elejétől pedig az üzleteiben kapható valamennyi tojás is csak magyar forrásból érkezik.

tej tojás

Az áruházlánc a tejet már most is, a tojást pedig a jövő évtől szerzi be kizárólag magyar termelőktől - Fotó: pixabay.com

A tej és a tojás előállításához kapcsolódó tevékenységek központi szerepet foglalnak el az agrárpolitikában

A belföldi eredetű kínálat bővítését és a magyar agrárium és a hazai élelmiszer-feldolgozók európai exportlehetőségeinek bővítését célzó bejelentést az eseményen Nagy István agrárminiszter üdvözölte és előremutatónak nevezte. Hozzátette: azt reméli, hogy más élelmiszer-láncok is követik az Aldi példáját. Hangsúlyozta: a magyar agrárpolitikában is központi helyet foglal el a tej és a tojás előállításához kapcsolódó tevékenységek támogatása.

tej

Az agrárminiszter reményei szerint más élelmiszer-láncok is követik az Aldi példáját - Fotó: pixabay.com

Nőtt a tej és a tejtermékek fogyasztása, támogatják a termelőket az ágazatban

A tárcavezető örvendetesnek nevezte, hogy az elmúlt években Magyarországon nőtt a tej és a tejtermékek fogyasztása, "a tejhozam vonatkozásában pedig egyenesen az elsők között vagyunk az unióban". A kormányzat "minden lehetséges eszközzel" támogatja a termelőket, hogy ez így is maradjon - mondta. Nagy István erre példaként említette, hogy áprilistól novemberig 1031 milliárd forint értékben írtak ki új pályázati felhívásokat a Vidékfejlesztési Program keretében, illetve újranyitották a 360 milliárd forint keretösszegű, az állattartó telepek nagyobb léptékű fejlesztésére irányuló felhívást, és meghirdettek egy 30 milliárd keretösszegű felhívást a kisebb fejlesztésekre is. A pályázatok segítségével a marhatartó ágazatban csaknem 40 ezer férőhely létesítése és korszerűsítése valósulhat meg - ismertette.


Magyarország tojásból önellátóvá válhat

A miniszter szólt arról is, hogy az agrárfejlesztési támogatásokkal segítik a tojástermelést is, aminek köszönhetően Magyarország e tekintetben önellátóvá válhat. Pozitív tendenciaként hivatkozott arra, hogy a belföldi termelés több mint egymilliárd darabra nőtt, a fejenkénti fogyasztás pedig évi 215-ről 243 darabra.

tojás

Tojásból, fejenként évi 243 darabot fogyasztunk  - Fotó: pixabay.com

A cég csak tejből évi 40 millió litert értékesít

Pusztai Ádám, az Aldi Magyarország beszerzési igazgatója bejelentette, hogy tovább bővítik a magyar alapanyagokból hazai feldolgozóüzemek által készített termékeik körét. Hozzátette: 65 alapvető tejtermékük magyar gazdáktól érkező tejből, Magyarországon készül, és hamarosan újabb magyar forrásból érkező tejtermékeket vezetnek be. A jövő év elejétől pedig az összes, a cég által értékesített - mintegy 90 millió darab - tojást, köztük a biotojást is magyar forrásból szerzik be - közölte. Elmondta, hogy a cég által értékesített évi több mint 40 millió liter tej, 1000 tonna rögös túró, 2800 tonna trappista sajt, mintegy 10 millió darab tejföl, 7 millió darab kefir és 3,5 millió darab natúr joghurt mind magyar forrásból érkezik, ami a hazai agráriumban több ezer embernek biztosít stabil hazai felvevőpiacot és megélhetést.

Céljuk a magyar cégek európai piacra történő juttatása

Pusztai Ádám bejelentette azt is, hogy cégük tovább kívánja erősíteni a magyar agrárium és a hazai élelmiszer-feldolgozók exportlehetőségeit. Céljuk, hogy az Aldi Magyarországon, illetve az Aldi Észak és Aldi Dél vállalatcsoport 8500 európai üzletén keresztül minél több magyar cég jusson el a 430 milliós lakosságú európai piacra.

joghurt

Már 5 éve cél, hogy a hazai tejtermelők és a feldolgozók hazai tej és tejtermékekkel tudják kiszolgálni a magyarországi kiskereskedelmi láncokat - Fotó: pixabay.com

"Pozitív spirálba kerül a magyar mezőgazdaság" - fogalmazott a NAK elnöke

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint az Aldi döntését fontos, jó irányba tett első lépésként kell értékelni, amit ha még több ilyen követ, akkor "pozitív spirálba kerül a magyar mezőgazdaság". Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács elnöke az Aldi döntését méltatva felidézte: a terméktanács és az élelmiszerlánc öt éve fogalmazta meg azt a célt, hogy a hazai tejtermelők és a feldolgozók hazai tej és tejtermékekkel tudják kiszolgálni a magyarországi kiskereskedelmi láncokat. Az ágazat eredményeit ismertetve beszámolt arról, hogy a fejenkénti tejfogyasztás "húsz év után újra átlépte a bűvös 200 kilogrammos határt", és 16 év után ismét 2 milliárd kilogramm felett van a megtermelt nyerstej mennyisége.

A pandémia alatt több magyar terméket vásárolnak a fogyasztók

Szép Imre, a Magyar Tojásszövetség elnöke szintén gratulált az élelmiszerlánc döntéséhez, egyúttal az együttműködés és a párbeszéd folytatását javasolta, hogy a termelők az átlagos önköltséget és minimális hasznot megkapják termékeikért. Benedek Eszter, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője egyebek mellett azt közölte, hogy a Aldi 272 saját márkás terméken található meg a magyar termék védjegy, valamint hogy a védjegyhasználók köre dinamikusan növekszik. Kitért arra is, hogy a pandémia alatt több magyar terméket vásároltak a vevők.