Feldman Zsolt az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a tojásfogyasztás ösztönzése kapcsán arról beszélt, hogy a belföldi tojásszükséglet 15-16 százalékát ma még behozatal fedezi. Jelenleg 550 gazdaság termel tojást és a fogyasztók az egyértelmű eredetmegjelölés alapján ki tudják választani a helyi árut.

Az államtitkár kifejtette, hogy a rövidebb ellátási lánc mind a termelők, mind a fogyasztók érdekeit szolgálja és fenntarthatóbb ellátást eredményez. Ugyanilyen okokból ellenzi a ketreces tartás betiltását is. Véleménye szerint ez veszélyeztetné az ellátás biztonságát, és megnyitná az uniós piacot olyan országok előtt, amelyek semmilyen állatjóléti előírást nem követelnek meg a termelőiktől.

Az elmúlt évtizedben a belföldi tojástermelés 850-900 millióról 1,1-1,2 milliárd darabra nőtt – Fotó: pxfuel.com

Szép Imre a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke jelentős eredményként értékelte, hogy belföldön sikerült a madárinfluenzát megfékezni. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a takarmánydrágulás miatt tojásonként 5-6 forint a magyar termelők vesztesége, a fogyasztói árnak pedig csupán a felét kapják meg.

Tojás felvásárlási és fogyasztói átlagára

A tojás felvásárlási és fogyasztói átlagára Magyarországon – Fotó: MTI


A tojásfogyasztást ösztönző idei kampány szervezőjének, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója Ondré Péter pozitívan értékelte, hogy az elmúlt évtizedben a belföldi termelés 850-900 millióról 1,1-1,2 milliárd darabra, a fejenkénti fogyasztás 215-ről 240 darabra nőtt.

Tojásfogyasztás Magyarországon

Egy főre jutó tojásfogyasztás Magyarországon – Fotó: MTI

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a tojás értékes élelmiszerünk. Fehérje-, ásvány- és vitamintartalma magas, zsírszerkezete tökéletes, ezért fogyókúrázóknak is ajánlott.