Nagy többséggel elfogadta az Európai Parlament a csomagolás újrahasznosítására vonatkozó javaslatokat, melyek célja a műanyag hulladék mennyiségének csökkentése – írja a telex.hu.

Minden európai lakos évente közel 190 kg csomagolási hulladékot termel, ami az egész EU-ban 85 millió tonnát jelent. Az Európai Parlament készen áll arra, hogy megkezdje a tárgyalásokat az uniós kormányokkal a jogszabály végleges formájáról. A cél: 2030-ig 10, 2040-ig 20 százalékkal csökkenteni a műanyag csomagolásokat.


Az EP közleménye szerint a képviselők be akarják tiltani a nagyon könnyű (15 mikron alatti) műanyag zacskók forgalmazását, kivéve ha azok higiéniai okokból szükségesek, vagy ha az élelmiszer-pazarlás megelőzése érdekében puha állagú élelmiszerek csomagolására használják. Javasolják továbbá, hogy korlátozzák bizonyos egyszer használatos csomagolási formák használatát, mint például a szállodai miniatűr csomagolások a piperecikkekhez és a repülőtereken a bőröndök fóliázása.

élelmiszer

A cél: 2030-ig 10, 2040-ig 20 százalékkal csökkenteni a műanyag csomagolásokat az élelmiszerek esetében – fotó: Pixabay

Mivel az örök vegyi anyagoknak számos káros egészségügyi hatása van, ezek, valamint a biszfenol A használatát a képviselők szeretnék betiltani az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő csomagolásokban, a fogyasztókat pedig ösztönözni kívánják a csomagolások újrahasznosítására.

Az új szabályok előírnák, hogy minden csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie, és meg kell felelnie a másodlagos jogszabályokban meghatározandó szigorú kritériumoknak. Cél továbbá, hogy 2029-re a csomagolásokban található anyagok 90 százalékát elkülönítve gyűjtsék.

Bár a csomagolások hatalmas hulladékforrást jelentenek, egyben nagy üzletet is: 2018-ban a csomagolás 355 milliárd eurós forgalmat generált az EU-ban.