A PREGA Konferencia és Kiállításon, Magyarország agrárdigitalizációs fórumán 2024-ben Kardos Péter Egyedi drónfejlesztések és precíziós meteorológiai szolgáltatás a MouldTech Systems Kft-nél címmel tartott előadást.

Bevezetőjében elmondta, hogy több szempontból a gazdák számára jelenleg az egyik fő cél a növényvédőszer-kijuttatás csökkentése miközben a növényvédelem hatékonysága nem változik. Ennek egyik kulcskérdése a precíziós kijuttatás, ezen belül pedig a hatóanyag elsodródásának csökkentése.

Kardos Péter három technológiai okot jelölt meg az elsodródás problémája mögött: a cseppspektrumot, a tömegáramot, valamint a kijuttatási magasságot, ugyanakkor elemezte a meteorológiai okokat is: a szélsebességet és irányt, a relatív páratartalmat és a hőmérsékleti viszonyokat.

Bemutatta a magyar fejlesztésű és szabadalmi oltalommal védett speciális szórófejet, valamint a köré fejlesztett speciális drónt. Kiemelte, hogy nem csupán a szórófejet hordozza a drón, hanem olyan rendszert hoztak létre, amellyel az növényvédőszer-kijuttatást optimalizálták. A fejlesztés kiemelt szempont volt, hogy a terepen is könnyen lehessen a drónban akkumulátort cserélni és a növényvédő szert feltölteni.

Ezzel a drónnal 1 óra alatt 10 hektárral lehet a kijuttatást megoldani – hangsúlyozta.

Emellett ismertette azt a fejlesztésüket, amely a légi kijuttatás meteorológiai támogatását nyújtja, hiszen a légi kijuttatás határértékekhez kötött, amelyeket képesek figyelni és elemezni különböző időintervallumokban.

Indexkép illusztráció: Shutterstock