Az Európai Bizottság múlt héten jelentette be, hogy az állami támogatásból fakadó tisztességtelen versenyelőny miatt július 1-től jelentős, akár 38,1 százalékos vámokat vetne ki a Kínában gyártott elektromos járművekre, gyártónként eltérő mértékben.

Kína nemcsak tiltakozott a lépés ellen, hanem azonnal bejelentette: "minden szükséges intézkedést meg fog tenni, hogy határozottan megvédje törvényes jogait és érdekeit".

A válaszra nem is kellett sokat várni. Kínai cégek dömpingellenes vizsgálatot kértek az Európai Unióból származó sertéshús- és tejtermékimportra – írta meg a Reuters.

Hozzátették, hogy a vámadatok alapján Kína 6 milliárd dollár értékben importált sertéshúst 2023-ban és ennek több mint a fele az EU-ból érkezett. A legnagyobb sertéshús-beszállító Spanyolország volt, de jelentősnek számít Franciaország, Dánia és Hollandia is.

Kínában igazi csemegének számít a malacfül

Kínában igazi csemegének számít a malacfül – Forrás: Shutterstock

A sertés olyan részei, mint például a lábak, a fülek és a belsőségek, amelyek Európában nem olyan nagyon kedveltek, népszerűek a kínai fogyasztók körében, így értékes és fontos a kínai piac az európai vállalatok számára – hangsúlyozták.


A kínai eljárás hírére Spanyolország azonnal jelezte, hogy együttműködik az uniós tisztviselőkkel a vámok elkerülése érdekében.

Carlos Cuerpo spanyol gazdasága miniszter szerint hazája együttműködik az EU-val egy olyan megoldás kidolgozásában, mely elkerüli a kereskedelmi háborút, ám megvédi termékeit is a tisztességtelen versenytől. Véleménye szerint sem a kereskedelmi háború, sem a támogatási verseny nem engedhető meg és már most dolgoznak a szektort a helyzetből sérülés nélkül kivezető megoldásokon – írja a vg.hu.

Forrás: reuters.com, vg.hu