18:00 Update: Jönnek a részletek

Az Európai Unió tagállamainak energiaügyekért felelős miniszterei elfogadták az Európai Bizottság gázmegtakarítást célzó javaslatát, melynek értelmében a tagországok kötelezettséget vállalnak arra, hogy a tél folyamán 15 százalékkal csökkentik a gázfelhasználást Európa energiaellátása biztonságának növelése érdekében - közölte az uniós tanács kedden.

A rendelet egyebek mellett lehetőséget biztosított arra, hogy azok a tagországok, melyek nincsenek összekapcsolva más tagországok gázhálózataival, menetességet kérjenek a kötelező gázfelhasználás csökkentésére vonatkozó célok teljesítése alól. Azok a tagállamok, amelyek villamosenergia-hálózatai nincsenek összehangolva az európai villamosenergia-rendszerrel, és amelyek áramtermelése nagymértékben függ a gáztól, szintén mentességet élvezhetnek a villamosenergia-ellátási válság kockázatának elkerülése érdekében. A tagállamok akkor is eltérést kérhetnek a célérték teljesítésétől,

Ha elérték gáztárolási kapacitásuk maximumát, ha nagymértékben függenek a gáztól mint az alapvető fontosságú iparágak alapvető energiaforrásától, vagy gázfogyasztásuk az elmúlt évben legalább 8 százalékkal nőtt az elmúlt öt év átlagához képest.

Az intézkedéseik hatása nem érinti a védett fogyasztókat, köztük a háztartásokat és a társadalom működéséhez szükséges alapvető szolgáltatásokat, például az alapvető fontosságú szervezeteket, az egészségügyet és a védelmi hatóságokat. Kép: europa.eu

Az intézkedéseik hatása nem érinti a védett fogyasztókat, köztük a háztartásokat és a társadalom működéséhez szükséges alapvető szolgáltatásokat, például az alapvető fontosságú szervezeteket, az egészségügyet és a védelmi hatóságokat. Kép: europa.eu

A lakosságnak nem kell csökkenteni

A tagállamok megállapodtak abban is, hogy intézkedéseik hatása nem érinti a védett fogyasztókat, köztük a háztartásokat és a társadalom működéséhez szükséges alapvető szolgáltatásokat, például az alapvető fontosságú szervezeteket, az egészségügyet és a védelmi hatóságokat. A lehetséges intézkedések közé egyebek között a villamosenergia-ágazatban felhasznált gáz csökkentése, az iparban használt üzemanyag felváltását ösztönző intézkedések, nemzeti figyelemfelkeltő kampányok, a fűtés és a hűtés csökkentésére irányuló célzott kötelezettségek tartozhatnak.

A rendelet kivételes és rendkívüli, korlátozott időre szól. Egy évig marad érvényben, az Európai Bizottság azonban 2023 májusáig vizsgálatot végez, hogy mérlegelje meghosszabbításának szükségességét

- tették hozzá. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a rendelet tanácsi elfogadását követően kiadott nyilatkozatában hangsúlyozta: "az EU a mai napon döntő lépést tett annak érdekében, hogy felkészülten nézzen szembe a Vlagyimir Putyin orosz elnök okozta teljes gázkimaradás veszélyével".

Átlagos téllel nem lesz baj

"Az EU minden tőle telhetőt meg fog tenni az ellátás biztonságának biztosítása és a fogyasztók, köztük a háztartások és az ipari szereplők védelme érdekében. A Gazprom hétfői bejelentése, miszerint az Európai Áramlat gázvezetéken keresztül tovább csökkenti az Európába irányuló gázszállításokat, minden igazolható technikai ok nélküli, és Oroszország mint energiaszolgáltató megbízhatatlanságát mutatja" - mondta Ursula von der Leyen, hozzá az uniós bizottság elnöke.

Kadri Simson energiaügyi EU-biztos a megállapodást követően tartott sajtótájékoztatóján közölte: a gázfelhasználás visszaszorításáról szóló rendeletnek elegendő gáztartalék felhalmozását kell eredményeznie ahhoz, hogy valamennyi mentesség maradéktalan kihasználása esetén is Európa átvészeljen egy "átlagos" telet akkor is, ha Oroszország már júliusban teljesen leállítja az ellátást.

"A legfontosabb eredmény, hogy a tagországok megkezdik a gázmegtakarítást, és az, hogy összehangolt cselekvést biztosító kész terv áll rendelkezésre, ha a helyzet tovább romlik. Lehetetlen teljes bizonyossággal megjósolni, hogy mennyi gázra lesz szüksége Európának a következő télen és azt követően. Ez az időjárási viszonyoktól és más egyéb tényezőktől függ" - mondta Simson. Az uniós bizottság számításai szerint azonban a 15 százalékos megtakarítási célérték bevezetése mellett

"Egy esetleges júliusi teljes ellátás-megszakadás esetén, átlagos hőmérsékletű télen 30 milliárd köbméter, hideg tél esetén pedig legfeljebb 45 milliárd köbméter gázra van szüksége Európának"

- tette hozzá az uniós biztos.

15:00 Update! Orbán Viktor posztolt, Szijjártó Péter nyilatkozott

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon reagált a döntésre, aggasztó híreknek nevezve a történteket.

"Aggasztó hírek Brüsszelből. Mai döntésével Brüsszel újabb lépést tett a háborús gazdaság irányába. Bonyolult idők jönnek, de egy biztos: Magyarországon a rezsicsökkentés marad!"

- írta a magyar miniszterelnök a saját Facebook-oldalán.

"Az európai uniós gáztakarékossági rendelet megalapozatlan, végrehajthatatlan és teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a magyar emberek érdekeit, ezért a kormány egyetlen tagállamként nemmel szavazott az elfogadására" - és ezeket a szavakat már Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondta kedden Brüsszelben az MTI híre alapján.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az energiaügyekkel foglalkozó európai uniós szakminiszterek rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy komoly vita zajlott, ami nem is meglepő, miután a közösség az elmúlt hónapokban "energiaellátási vészhelyzetbe lavírozta saját magát", de végül politikai egyezség született az elfogadásról, amelyet írásos szavazás követ majd borítékolható eredménnyel.

"Egyedül mi jeleztük, hogy nemmel szavazunk, mert a rendelet teljes egészében figyelmen kívül hagyja a magyar emberek érdekeit"

- emelte ki a magyar külügyminiszter. Aláhúzta: az európai uniós szerződések világosan leírják, hogy a nemzeti energiamix összeállítása, az ellátásbiztonság garantálása és a gazdaság struktúrájának meghatározása kizárólagos tagállami hatáskör és felelősség, ezért az elfogadott javaslat jogi megalapozottsága minimum kétséges.

Emellett "koncepciós perhez" hasonlította az eljárást, rámutatva, hogy a dpa német hírügynökség már az első felszólalások alatt "világgá kürtölte" a jóváhagyást

- amiről ebben a cikkünkben ma délben mi is azonnal beszámoltunk. A rendelet értelmében most önkéntes alapon megkezdődhet a gázfogyasztás csökkentése, azonban a brüsszeli testület vagy öt tagállam kezdeményezésére az Európai Unió Tanácsa később úgynevezett riasztási helyzetet vezethet be, és ekkor kötelezővé válik a felhasználás mérséklése 15 százalékkal az elmúlt öt év augusztus 1. és március 31. közötti időszakának átlagához képest.

Ezúttal nem  voltak külön alkuk

Szijjártó Péter sérelmezte, hogy nem vették figyelembe hazánk különleges helyzetét, miután az ország évtizedek alatt kialakult energiaellátási struktúrája alapján rendkívül magas a földgáz aránya a nemzeti energiamixben, és a fogyasztás felét a lakosság adja, ami ugyancsak kivételesen magasnak számít. Ez szavai szerint nem minősítés, pusztán a helyzet leírása. Szijjártó továbbá úgy vélekedett, hogy a rendelet negatív képet fest az EU versenyképességéről.

"Ott lesz a földgáz a tárolókban, és majd nem engedjük felhasználni. (...) Ez az európai gazdaságokra elképesztő hatásokkal bír majd"

- fogalmazott. A miniszter emlékeztetett rá, hogy Magyarország az elmúlt hónapokban számtalanszor óvatosságra intett, mondván, az energiaellátás nem filozófiai, ideológiai vagy kommunikációs, hanem fizikai kérdés. "Mindeközben nagy nyugat-európai országok vezetői azt nyilatkozták, hogy ők meg tudják oldani az energiaellátásukat az orosz források nélkül (...) Akkor mire a riadalom, mire a vészhelyzet?"

- tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy a szóban forgó nyilatkozatok egyszerűen nem voltak igazak. "Ez egy megalapozatlan, hasznavehetetlen, végrehajthatatlan és a nemzeti érdekeket teljes mértékben figyelmen kívül hagyó, pusztán kommunikációs célokat szolgáló, egyes nyugat-európai politikusok hitelességének megmentését célzó, káros javaslat" - mondta Szijjártó.

Folyik a gáztározók feltöltése

Ezt követően kijelentette, hogy a kormány felelős energiapolitikát folytat, ezért nagy erővel zajlik a gáztározók feltöltése, amelyek szintje már az éves fogyasztás 28,5 százalékán áll, szemben a 18 százalék alatti EU-átlaggal. Kitért arra is, hogy hazánk ellátása folyamatos és biztos lábakon áll a hosszú távú szerződéseknek és a déli csővezetéknek köszönhetően, amelynek megépítéséért komoly támadások érték annak idején az országot. Elmondta, az ellátás több mint fele ezen keresztül érkezik, az ottani szerződéses mennyiség 100 százaléka biztosított, míg az északi és nyugati útvonalak esetében ez jelenleg 53 százalék.

"Ha nem álltunk volna ellen barátaink és szövetségeseink támadásainak, és nem építettük volna meg ezt a gázvezetéket, ma óriási bajban lennénk."

"Célunk és feladatunk Magyarország energiaellátásának biztosítása, hogy se a magyar emberek, se a Magyarországon működő vállalatok ne kerüljenek olyan méltatlan helyzetbe, hogy nem lesz elég földgáz nekik" - szögezte le, hozzátéve, hogy a szerződéses mennyiségen felüli 700 millió köbméter plusz földgáz piaci beszerzéséről szóló tárgyalások biztatóan haladnak.

Kedd déli cikkünk: Megszületett a megállapodás

A DPA német hírügynökség értesülései szerint az EU-tagállamok vészhelyzeti tervet fogadtak el a blokk gázfogyasztásának csökkentésére annak érdekében, hogy enyhítsék az orosz gázszállítás esetleges teljes leállásának hatását. Ursula von der Leyen még július 20-án jelentette be, hogy új rendeletet javasolnak a gázkereslet csökkentésére irányuló összehangolt intézkedésekről - írta meg a Hellas.

A terv a 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. közötti időszakban önkéntesen, 15 százalékos gázfogyasztás-csökkentést irányoz elő az EU tagállamaiban, hogy az orosz-ukrán háború ne okozzon ellátási nehézségeket a tél folyamán – közölték diplomaták ma kora reggel a dpa-val. Emellett egy olyan mechanizmus létrehozását is előirányozták, mely az egész Európai Unióban képes lesz előre jelezni a veszélyt ha kiterjedt gázhiány fenyegetne. Kötelező erejű célokat is megfogalmaztak a stratégiai tartalékok kialakítása és a megtakarítások tekintetében.

A megállapodás eléréséhez az eredeti terv több szigorúbb feltételének enyhítésére és több opt-out (kijelentkezési) záradék bevezetésére volt szükség, miközben megemelték a kötelező megtakarítási korlátok felső határát.

A módosított megállapodás értelmében a gázmegtakarításra vonatkozó kötelező célokat az Európai Tanács, nem pedig az Európai Bizottság határozza majd meg.

Ami hátra van, már könnyű lesz

A módosított vészhelyzeti terv jóváhagyásának folyamata várhatóan még ma, az energiaügyi miniszterek rendkívüli tanácsán elkezdődik. A német ügynökség által idézett diplomaták szerint a megerősített többséggel történő jóváhagyás várhatóan már könnyű lesz. Az elfogadott mentességek azt jelentik, hogy az olyan országoknak, mint Ciprus, Málta és Írország, nem lesz szükségük gáztárolásra, mivel elosztórendszereik nincsenek közvetlenül összekötve más tagállamok elosztórendszereivel.

A kötelező gázmegtakarítás mennyisége bizonyos feltételek mellett csökkenthető, például amikor a tárolók megteltek, áramkimaradás esetén, vagy az ipar által nyersanyagként történő gázfelhasználás esetén.

Hétfőn a Gazprom orosz energiaipari óriáscég bejelentette, hogy 40 százalékról 20 százalékra csökkentette Németországnak az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül történő gázellátását.


Pontosan ez az előre látható forgatókönyv késztette arra az Európai Bizottság elnökét, hogy javaslatot nyújtson be a gázkészletek EU-szerte történő megtakarítására és tárolására – mondta tegnap délután Brüsszelben a Bizottság képviselője.

Ursula von der Leyen még július 20-án jelentette be, hogy új rendeletet javasolnak a gázkereslet csökkentésére irányuló összehangolt intézkedésekről. Fotó: Europa.eu

Ursula von der Leyen még július 20-án jelentette be, hogy új rendeletet javasolnak a gázkereslet csökkentésére irányuló összehangolt intézkedésekről. Fotó: Europa.eu

Az EU-tagállamok tárgyalásai során a dpa által hivatkozott diplomáciai források szerint négy tagállam folyamatosan komoly fenntartásokat és kifogásokat fogalmazott meg a megállapodás tartalmával kapcsolatban. Németország, mely egyike az az orosz gáztól erősen függő országoknak, határozottan támogatta a tervet. Robert Habeck német gazdasági miniszter várhatóan a mai nap folyamán részt vesz majd az energiaügyi miniszterek találkozóján.

(Forrrás: Hellas/dpa, MTI)

https://www.agroinform.hu/gazdasag/hetfotol-leall-az-europai-szallitas-a-legnagyobb-orosz-gazvezeteken-57703-001?