Nem csak az árstop miatt tankoltunk többet

A Vezess.hu írta meg először, hogy mennyivel többet tankoltunk 2022-ben, mint előtte évben. Kiderült tehát, hogy ötödével több üzemanyag fogyott tavaly, ami nem csak az árakon múlott. A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai alapján készült összegzésből jól látszik, hogy a növekedés jelentős volt. Az adatokat a Mol, az OMV, valamint a Shell eladásaiból nyerték ki.

2022-ben a sima 95-ös benzin forgalma kiugróan, összesen 37 százalékkal nőtt meg, így a tavalyi évben 465 ezer literrel fogyott belőle több. Ez azt jelenti, hogy a 95-ös eladása meghaladta a másfél milliárd litert. A normál gázolaj esetében pedig 693 ezer literrel több fogyott 2022-ben, mint az azt megelőző évben. Így a gázolaj eladása elérte a 2,9 milliárd litert.

Kevesebb fogyott a prémium üzemanyagokból

Talán nem meglepő, hogy a prémium benzinből és gázolajból nem sikerült annyit eladni mint korábban. Mivel a 480 forintos hatósági ár ezekre a termékekre nem vonatkozott, így jóval drágábban lehetett őket beszerezni.

Összesen 4,6 milliárd liter üzemanyag fogyott Magyarországon az előző évben, ami 22,8 százalékos növekedést jelent 2021-es 3,8 milliárd literhez képest. Természetesen az eladásokra hatással volt, hogy sok határmenti autós átjárt hozzánk tankolni, hiszen itt érezhetően olcsóbban kapták az üzemanyagot.

Rekordot döntöttek a 2022-es adatok - fotó: pexels.com

Hozzá kell tenni, hogy 2021-ben a benzin átlagára 445, a gázolajé pedig 462 forint volt, tehát ehhez képest a 480-as hatósági ár is jóval magasabb. Nem beszélve arról, hogy egy idő után már nem mindenki jogosult arra, hogy kedvezményesebben vásároljon benzint vagy éppen gázolajat. Nem lehet tehát egyöntetűen kijelenteni, hogy kizárólag az árstop miatt fogyott több üzemanyag.

Idén már más a helyzet

2023 januárjában már mindenki a teljes árat fizette a benzinért és a gázolajért. A környező országokkal szemben most hazánkban a legdrágább az üzemanyag, sok helyen akár 100-200 forinttal is olcsóbban lehet tankolni. Most tehát fordult a kocka, hiszen a határmenti településekről járnak ki a magyarok, hogy valamivel kedvezőbben tudják beszerezni az autó működéséhez szükséges üzemanyagot.