Talán mondani sem kell, hogy az egészségtelen táplálkozás és a nem kielégítő alvás már önmagukban hozzájárulnak ahhoz, hogy ne érezzük magunkat jól a bőrünkben. Egy svéd kutatócsapat ennél tovább merészkedett, arra voltak kíváncsiak, hogy a helytelen étkezés mennyire és hogyan befolyásolja az alvást és annak fontosabb szakaszait - írta meg a HVG.

Az étkezés és a mély alvás kapcsolata

Az már korábban is világos volt, hogy a sok cukrot tartalmazó étrend szinte mindenkinél rossz alváshoz vezet. Eddig viszont még senki sem foglalkozott azzal, hogy milyen mértében hat a mély alvásra az egészséges és az egészségtelen táplálkozás ugyanannál az embernél. Ennek jelentősége igen nagy, hiszen a pihenés több különböző szakaszból áll, eltérő agyi aktivitásokkal.

Az nyilvánvaló, hogy az alvás minden szakaszára szükségünk van ahhoz, hogy jó egészségnek örvendhessünk. A mély alvás viszont több fizikai és szellemi előnyökkel járhat, mint gondolnánk. Ekkor ugyanis a szervezet növekedési hormont szabadít fel, ilyenkor az izmok, a csontok, valamint a szövetek felépítésén és helyreállításán dolgozik. A mély alvás segíti az immunrendszer megfelelő működését, fontos eleme a glükóz-anyagcsere szabályozásának. Szerepe van továbbá a kognitív funkciók és persze a memória egészsége szempontjából is.


Milyen hatással van az étkezés az alvásra?

Az Uppsalai Egyetem kutatói 15 egészséges fiatal férfit vontak be a vizsgálataikba. Az említett kísérleti alanyok napokat töltöttek egy alváslaboratóriumban. Változóan táplálkoztak, hiszen egy hétig egészséges, majd egy hétig egészségtelen étrendet követtek a szükségleteiknek megfelelő kalóriabevitel mellett. Utóbbi étkezések több cukrot, zsír, valamint feldolgozott élelmiszert tartalmaztak.

Eközben a kutatók alváslaborban figyelték a pihenésüket. Az adatokból kiderült, hogy az étrendek nem befolyásolják, hogy ki és mikor aludt el, de még az alvásszakaszok sem változtak. Az viszont jól látszik, hogy a mély alvás hatása eltérő volt az étrendek között. Az egészségtelen étrend hatására romlottak a helyreállító funkciók, amik hatással vannak az egészségünkre és a testünk állapotára.

A mély alvás szempontjából nagyon nem mindegy, hogy mit eszünk a nap folyamán - fotó: pexels.com

Ennek alapján további vizsgálatokat szeretnének végezni, hiszen egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy az egészségtelen étrend mely részei rontották el a mély alvási szakaszt. Szeretnék megtudni, hogy milyen hatással van az alvásra a hosszabb ideig tartó egészségtelen életmód.