Lázár János ezt péntek este közölte az MTI-vel. Egyben bejelentette, hogy az MVH elnöki tisztségét 2016. november 1-jétől Viski József tölti be.

Gyuricza: Magyarország élen jár a kifizetésekben az EU-ban

Mint az Agroinform.hu is megírta, Gyuricza Csaba péntek délelőtt még tájékoztatást adott – szintén az MTI útján – arról, hogy uniós és nemzeti agrártámogatásokból eddig 60 milliárd forint támogatási előleget fizetett ki a gazdáknak az MVH. Hozzátette: ezek folyósítása október 17-én kezdődött és november végéig tart. Az eddig kiutalt összeg meghaladja a tavalyi kifizetéseket, október végéig már kétszer annyi támogatás érkezett a gazdálkodók számlájára, mint egy évvel ezelőtt. Külön kiemelte, hogy Magyarország minden eddiginél több, összesen 11 jogcímben kezdte meg a kifizetést ősszel, ezzel élen jár az Európai Unióban.

Gyuricza Csaba azonnali hatályú felmentése előtt pár órával még nyilatkozott a támogatási kifizetésekről – fotó: Agroinform.hu

Egyelőre nincs válasz arra a kérdésre, hogy a vezetőcsere összefüggésben van-e az MVH jogutódlással történő megszüntetésével. Egyes vélekedések szerint az átalakítás gyorsításával lehet összefüggésben.

Mint megírtuk, a  Magyar Közlönyben június 13-án jelent meg a kormány határozata a központi hivatalok és minisztériumi háttérintézmények átalakításáról, amely több mint ötven szervezetet érint, köztük a Vidékfejlesztési Hivatalt is. Gyuricza Csaba korábban a hivatal átszervezésével kapcsolatban az Agroinformnak leszögezte: továbbra is az az irányadó, amit a kormány meghatározott. Ennek végrehajtása számukra is jelent új feladatokat, de a gazdálkodók mindezt nem érezhetik meg. "Mindenki végzi a munkáját, az ügyintéző is, az elnök is", a gazdálkodók pedig megkapják a támogatásokat, és ez a lényeg – hangsúlyozta.

Viski József a vidékfejlesztésből érkezik

Viski József (középen) egy rendezvényen – fotó: Ujvári Sándor/MTI

Viski József az agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkári posztról, Kecskemétről érkezik az MVH-elnöki székbe.