A szarvasgomba egy a sok drágább típusú gomba közül. Azt gondolnánk, hogy a hazánkban is fellelhető fajtáért kell a legtöbbet fizetnünk, de ennél sokkal drágább gombákat is rejtenek az erdők.

Gombák, amikért mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk

A gasztronómiai csodáknak számító gombák az ínyencek és a kulináris élvezetek szerelmeseinek egyaránt kedvelt alapanyagai. A szarvasgombagyűjtés itthon nagyon népszerű, hiszen Közép-Európa legfinomabb nyári szarvasgombái pont a Jászságban találhatóak. Ennek azonban rengeteg fajtája van, az ehetőből 6-7, amiknek más-más ízük van, így különféle fogásokhoz használhatjuk fel őket - írta meg a Pénzcentrum.

Magyarországon elterjedt még a fekete szarvasgomba, ami a legnagyobb mennyiségben terem meg a hazai erdőkben, legalábbis a szarvasgombák közül. Sőt, vannak olyanok, akik ennek a termesztésével foglalkoznak a lassan 20 éves ültetvényeken. Mindez csupán a jéghegy csúcsa, hiszen ennél sokkal drágább fajtákat is kóstolhatunk.

Fekete szarvasgomba

Ha csak a szarvasgombákat nézzük, akkor ezek közül a fekete változat az, ami a legdrágábbnak számít. Az ízletes csemege földalatti terem, amiket nemcsak itthon, hanem többek között Franciaországban és Olaszországban is szedhetünk. A sötét rögök gyakran ott vannak a leghíresebb éttermek menüjén. Az áruk 800 és 900 dollár között mozog, fél kiló úgy 300 ezer forintba kerül.

Európai fehér szarvasgomba

Másik drágább típusa az európai fehér szarvasgomba, ami tölgyfák aljnövényzetében találhatóak meg. Nagyon nehéz őket észrevenni, termeszteni meg még bonyolultabb. Általában kutyákkal és disznókkal keresik őket a szarvasgomba-vadászok, akik főleg éjszaka indulnak útnak. Az ára akár 3,5 millió forint is lehet, ami különösen magasnak számít. Nem véletlen, hogy kevés helyen találkozhatunk vele.

Gucchi gomba

Másik gasztronómiai különlegesség a gucchi gomba, ami a Himalája lábánál, Brazíliában, Európán belül pedig Bulgáriában található meg. A sárga színű faj vadon élő gomba, amit kereskedelmi céllal tilos termeszteni, ezért nagyon felkapott. Fél kiló nagyjából 31 ezer forintba kerül.

Matsutake

A japánok egyik legdrágább gombája, ami főleg az erdő talaján és a vörös fenyőfák gyökerei alatt található meg. A japán konyhában régóta jelen van, széles körben használják ízesítésre. A fűszeres és gyümölcsös jegyekkel teli matsutake ára fél kilónként 1,2 millió forint is lehet.

Az erőteljes ízű gombákat szinte bármilyen étel ízesítéséhez felhasználhatunk - fotó: pexels.com

Yara Gunbu

Végül pedig ott van nekünk a szintén Himalájában, azon belül a Tibeti-fennsík környékén megtalálható drága csemege. A Yara Gunbu csak nagy magasságban terem meg, ami a termesztésüket is megnehezíti. A hernyógombának is nevezett fajta abból él, hogy bejut egy rovar belsejébe, ahol megöli és elfogyasztja azt. Ez az összes közül a legdrágább, hiszen akár 22 millió forintot is érhet.