Gyakorlatilag lenullázódott az éves élelmiszer-infláció márciusban, mintegy 8 éve nem volt olyan alacsony az éves alapon mért havi élelmiszerinfláció mint 2024 harmadik hónapjában – hívta fel a figyelmet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) csütörtöki közleményében.

élelmiszer

Az árfigyelőben elérhető alapvető termékkategóriák többségében csökkentek az átlagárak – fotó: pixabay.com

Felidézik, hogy az éves alapon mért élelmiszer-infláció 0,7 százalék volt márciusban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által csütörtök közölt adatok szerint. Az elmúlt 12 hónapban gyakorlatilag stagnáltak az élelmiszerárak, amelyhez – a kormányzati és jegybanki intézkedések mellett – a GVH által működtetett online árfigyelő is hozzájárult – írták.

Kiemelték, hogy a KSH adatközlése szerint a 14. hónapja tartó dezinflációs folyamat eredményeként 2024 márciusára 3,6 százalékra csökkent az infláció.

A GVH kitért arra, hogy jelentősen csökkent az alapvető élelmiszerek ára.

A KSH adatai szerint éves összevetésben a legjobban:

  • a liszt (20,3 százalékkal),
  • a tojás (19,7 százalékkal),
  • a száraztészta (13,1 százalékkal),
  • a sajt (13 százalékkal),
  • a tej (11 százalékkal)
  • és a kenyér (10,5 százalékkal) ára csökkent.

Éves bázison drágult ugyanakkor:

  • a cukor (30,9 százalékkal),
  • a csokoládé és kakaó (11,6 százalékkal),
  • a büféáruk (10,4 százalékkal),
  • a sertéshús (9,1 százalékkal), de az elmúlt hónapokban e termékkategóriák esetében is csökkenő tendencia figyelhető meg.


élelmiszer

Jelentősen csökkent az alapvető élelmiszerek ára – fotó: pixabay.com

A közlemény szerint a reálkeresetek emelkedése, és a gazdasági növekedés helyreállítása szempontjából is kedvező folyamatokhoz a kormányzati és jegybanki intézkedések mellett hozzájárult a versenyhivatal által működtetett online árfigyelő rendszer is.

Az árfigyelőben elérhető alapvető termékkategóriák többségében csökkentek az átlagárak, egyes termékek esetében 20-30-40 százalékkal. Ez igaz például a korábban ársapkás termékek majd mindegyikére, a finomliszt 43 százalékkal, a tojás több mint 30 százalékkal, a burgonya pedig több mint 60 százalékkal kerül kevesebbe átlagosan a korábbi ársapkás árhoz képest az online árfigyelő rendszer aktuális, napi adatai alapján – közölték.

élelmiszer

2024 márciusára 3,6 százalékra csökkent az infláció – fotó: pixabay.com

Kitértek arra, hogy a 2023. július elsejei indulás óta eltelt időszak kedvező tapasztalataira alapozva az árfigyelő rendszer 2024. január 13-tól újabb 16 termékkategóriával bővült, bekerültek abba a speciális étrendet követők által leggyakrabban fogyasztott laktóz-, tejfehérje- és gluténmentes termékek. Így már összesen 78 termékkategóriában – ami napi szinten közel 2000 különböző élelmiszerterméket jelent – hasonlíthatják össze a boltokra szűkített árakat a vásárlók – ismertették.

Az idei év során várható a termékkategóriák további bővítése is, a fogyasztói igényeknek megfelelően. Az online árfigyelővel, tudatos tervezéssel – a bevásárlólista és a térképes boltszűrő funkciók használatával – több ezer forintot és sok időt lehet megspórolni a nagybevásárlások során – közölte a GVH.