Félmillió hektárt fognak újravetni a fagytól károsodott orosz régiókban az agrárgazdálkodók – jelentette ki Okszana Lut mezőgazdasági miniszterjelölt keddi moszkvai parlamenti meghallgatásán.

Az agrárminiszter-helyettes azt mondta, hogy ehhez minden szükséges forrás rendelkezésre áll, mind a vetőmagot, mind a finanszírozást illetően. Hozzátette, hogy a szaktárca nyomon fogja követni a biztosítótársaságok által a növénytermesztőknek folyósítandó kifizetéseket is.

Lut szerint a fagyok és a déli területeken nagy valószínűséggel bekövetkező aszály miatt az országban "meglehetősen nehéz helyzet" alakult ki.

Több oroszországi régió – köztük a lipecki és a voronyezsi – hatóságai a május eleji fagyok miatt szükségállapotot vezettek be a mezőgazdaságban.


Dmitrij Patrusev megbízott mezőgazdasági miniszter a parlamenti alsóház agrárbizottságának vasárnapi ülésén kijelentette, hogy a termés Oroszországban a nehéz időjárási körülmények és a fagyok ellenére is elegendő lesz az élelmezési biztonsághoz.

Az orosz Agrárpiaci Konjunktúra Intézet (IKAR) a fagyok miatt 5,5 százalékkal, 86 millió tonnára csökkentette a 2024-es oroszországi búzatermésre vonatkozó előrejelzését, a bruttó gabonatermésre vonatkozó prognózisát pedig 5 százalékkal, 135 millió tonnára szállította le.

Indexkép: Shutterstock