A jelenlegi karakterkészlet használatával már csak néhány évig lett volna biztosítható a rendszámok kiadása, ezért 2022. július 1-jétől négy betűből és három számból álló rendszámtáblákat vezetnek be Magyarországon. Az új kombináció tartósan megoldhatja a gépkocsik hatósági jelzéssel való ellátását. A Magyar Közlönyben már meg is jelent a 303/2021. (VI. 1.) Korm. rendelet és az új rendszámtáblákra vonatkozó adatok.

Új rendszámok

Az új rendszám formátuma – Forrás: Magyar Közlöny

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) azt közölte, hogy az átállás felmenő rendszerben történik meg, az új formátumú táblákat az újonnan forgalomba helyezett járművek kapják meg jövő nyártól.

Schanda Tamás, a minisztérium államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a forgalomban lévő hatósági jelzések a továbbiakban is használhatók, azokat nem kell új táblákra cserélni. Az új, hosszabb rendszámok a járműpark természetes ütemű megújulásával, fokozatosan váltják majd fel a régieket.

Új rendszámok

Új rendszámtábla – Forrás: Magyar Közlöny

Milyen lesz az új rendszámtábla?

A jövő júliustól kiadható rendszámok a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. A táblákon Magyarország címere mellett az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H jelzéssel. Ékezetes magánhangzók vagy a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek rajtuk.

Egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák is, az eddigi "E", "M", "P", "SP" és "Z" betűjelűek helyett, szintén felmenő rendszerben, egységesen "I" betűjelűeket adnak majd ki.

Új rendszámok

Mezőgazdasági gépe "I" betűjeles rendszámának új formátuma – Fotó: Magyar Közlöny

"I" betűjelű rendszámot kapnak majd a forgalomba helyezésre nem kötelezett lassú járművek közül a mezőgazdasági erőgépek:

 • a magajáró mezőgazdasági és erdészeti betakarító gépek (arató-cséplő gépek, szecskázó gépek, cukorrépabetakarító gépek, zöldségbetakarító gépek, szőlőkombájnok, fakombájnok és erdészeti kiközelítők),
 • a magajáró műtrágya- és szervestrágya-szóró gépek,
 • a magajáró permetezőgépek
 • a speciális magajáró eszközhordozó alvázakra,
 • a mezőgazdasági tevékenységre alkalmazandó magajáró rakodógépek, amelyek tervezési sebességük szerint 25 km/óránál gyorsabb sebességgel haladni nem képesek, vagy amelyeknekmegengedett legnagyobb sebességét a típusbizonyítvány vagy a közlekedési hatóság 25 km/óra értékbenhatározta meg,

Speciális rendszámok:

 • taxik a jövőben TX
 • a Magyar Honvédség járművei HA
 • a rendőrség járművei RA
 • az Országos Mentőszolgálat járművei MA
 • a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei NA
 • a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig BA betűjelű rendszámtáblákkal közlekedhetnek.

Új rendszámok

Egyedi rendszámok – Forrás: Magyar közlöny

A muzeális jellegű járművekre kiadható OT rendszámok készlete szintén kimerülőben van, azok a továbbiakban a két betűjel mellett az eddigi három helyett négy számjegyet tartalmaznak majd.

A környezetkímélő járművek világoszöld alapszínű táblái és a gépkocsi kerékpárszállító eszközére szerelhető szürke alapszínű jelzések a hosszabb formátumban is kiadhatók lesznek. A módosított előírások változatlanul lehetővé teszik az egyénileg kiválasztott vagy egyedileg előállított rendszámok engedélyezését.