Október 2-án, hétfőn kezdetét vette Franciaországban a madárinfluenza elleni vakcina oltási kampánya. A termelők boldogok, az állam pedig rengeteget spórol még úgy is, hogy a vakcina árának 85%-a a francia állam pénztárcáját terheli.

A France Bleu beszámolója szerint hatalmas lendülettel kezdődött a madárinfluenza elleni vakcinázás. A tervek szerint jövő nyárig hatvanmillió víziszárnyas szerez védettséget a pusztító betegséggel szemben. Október 2-án a fiatal állatok oltása indult meg, melynek keretében a baromfi 10 napos korban kapja meg az első adagot, majd 28 napos korában megismétlik, és ezzel válik teljessé a védettség.

Miért volt erre szükség?

Az elmúlt években a víziszárnyas-ágazatnak komoly problémákkal kellett megküzdeni világszerte. A madárinfluenza egy igen agresszív betegség, amely képes a megfertőzött egyedek 80%-ával végezni néhány napon belül. A vírus általában tavasszal és ősszel üti fel a fejét, melynek oka a vadmadarak természetes vándorlása, továbbá beszivárgott a hazai vadmadarak szervezetébe is, ezért folyamatos veszélyforrást jelent.


Az elmúlt években rengeteg bosszúságot okozott a baromfitermelő ágazatnak a madárinfluenzával megfertőzött állományok kényszerleölése, amely korábban gazdaságilag virágzó régiókat szegényített el. Ha kiderült, hogy megfertőződött egy állomány, akkor az állam hivatalból elrendelte az egész telep azonnali zárlatát, majd 24 órán beül megérkezett a leölést végző osztag, és az érintett állattartó telep összes baromfiját leölték, majd elszállították.

Ezt követően a hatóság a rendelkezésre álló adatok alapján megvizsgálta, hogy a telep üzemeltetője megtett-e mindent a madarak megóvása érdekében, majd meghozta az ítéletet azzal kapcsolatban, hogy az elkobzott állatok értékét államilag megtérítik vagy sem. De a történet itt még közel sem ér véget. A megfertőződött telep kitörési pontnak minősült, és köré 3 és 10 km-es körzetben elrendelték a baromfi mozgatásának teljes tilalmát.

baromfi

A madárinfluenza igen agresszív betegség, mely képes a megfertőzött egyedek 80%-ával végezni néhány napon belül – fotó: Shutterstock

Franciaország meghúzta a ravaszt

A France Bleu beszámolója szerint hosszas várakozás után megérkezett a megváltás. A francia hatóság engedélyezte a madárinfluenza elleni védőoltás alkalmazását, és október 2-án meg is kezdték a védekezést. Az állam meg szeretné menteni a baromfiágazatot, és tesz is érte, így Európában elsőként alkalmazza a vakcinát.

Persze nem kell azt hinni, hogy ez csak a gazdaságok érdekeit szolgálja, mivel a francia állam megelégelte, hogy a 2021-22-es évben 650 millió eurót vett ki az állam zsebéből a madárinfluenza. Ezzel szemben a vakcinaprogram 24 millió euróra fog „csak" rúgni.

Most mindenkiben felmerülhet jogosan a kérdés, hogy miért nem vezetik be mindenhol a vakcinaprogramot és vetnek véget egy gazdasági ágazat szélmalomharcának. A választ meg is kaptuk a vakcinaprogram megindulását követő 24 órában. Először az USA zárta be kapuit a Franciaországból érkező import kacsa előtt, majd Japán is csatlakozott.

Magyarországnak komoly döntést kell meghozni

Hazánknak komoly döntést kell meghozni, melyben a mérleg egyik tányérján a kistermelők vannak, a másikon pedig a vágóhidak. Ha Magyarországon bevezetik a vakcinát, akkor nagy valószínűséggel a harmadik országba értékesített baromfi mennyisége drasztikusan csökkenni fog, és ezzel az előállítani kívánt mennyiség is kevesebb lesz, ami azt fogja eredményezni, hogy az ágazat elkezd sorvadni és csak a legjobbak maradhatnak életben.

Ezzel szemben, ha nem engedélyezik a vakcina használatát, akkor ismét kitörési pontok fognak megjelenni a térképen, ellehetetlenítve a megfelelő mennyiségű alapanyag előállítását és a gazdaságok anyagi biztonságát. Nem egyszerű kérdés.

A cikk szerzője: Homonnai Luca