A vándorló vízimadarak őszi vonulása, a remek kikapcsolódás mellett, a fertőző betegségek terjedését is elősegíti. Ezek közül a madárinfluenza vírusa a vadon élő madarak populációira és hazánk baromfiállományaira egyaránt veszélyes. A járványvédelemből a madármegfigyelők is kivehetik részüket néhány szabály betartásával – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Hozzáteszik, hogy a vándorló vízimadarak vonulása már javában tart. A hazánkba érkező vadlúd, réce, daru csapatok pihenőhelyként használják a nagyobb kiterjedésű vizes élőhelyeinket. Mindaddig itt is maradnak, amíg a környezeti feltételek, valamint az időjárás lehetővé teszi számukra a táplálkozást és a pihenést.

A Nébih vizsgálatai több daru esetében kimutatták a magas patogenitású madárinfluenza vírusát

A Nébih vizsgálatai több daru esetében kimutatták a magas patogenitású madárinfluenza vírusát – Fotó: Shutterstock

Az elmúlt időszakban Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Pest vármegyékből származó daru mintákból is kimutatták a magas patogenitású (H5N1) madárinfluenza vírusát a Nébih vizsgálatai. Emellett országszerte emelkedni kezdett a darvak közötti elhullás. Jelentősen megnőtt tehát a fertőzés baromifiállományba történő behurcolásának kockázata, ami a vadmadárelhullások növekedésével várhatóan még tovább emelkedik majd – hívják fel a figyelmet.


Kiemelik, hogy járvány megelőzése és hazánk baromfiállományának védelme közös feladatunk, amelyet csak együtt valósíthatunk meg. A védekezéshez a madármegfigyelők az alábbi szabályok betartásával járulhatnak hozzá:

Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg után legutóbb Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun vármegyékben igazolta a Nébih laboratóriuma a madárinfluenza vírus jelenlétét baromfiállományban.  Az illetékes hatóságok megkezdték az érintett állományok felszámolását, valamint védő- és felügyeleti körzeteket is kijelöltek.

A madárinfluenzával kapcsolatos, további információk elérhetőek a Nébih portálon érhetők el.