Hamarosan komoly problémákkal nézhetünk szembe

Az orosz olajtermékekre vonatkozó szankciók február 5-én léptek életbe. A brüsszeli embargó elsősorban a gázolaj-piacon okozhat nagyobb gondokat - mondta el Horthy Olivér, a Századvég energia- és klímapolitika üzletégének vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Az Európai Unió nem rendelkezik elegendő finomító kapacitással, így naponta nagyjából 1-1,5 millió hordó gázolajimportra kényszerül. Ezen a piacon tehát nagy gondokat jelenthet a most életbe lépő embargó, hiszen az EU ennek a mennyiségnek több mint a felét Oroszországból szerezte be.

A szakértő hozzátette, hogy a legtöbb kereskedő igyekezett tartalékot felhalmozni, így nagyjából 30-40 napnyi készletük lehet. Ellátási problémákkal tehát a következő hetekben még nem kell számolni, később azonban kérdéses lehet, hogy lesz-e elegendő gázolaj. Hosszútávon érdekes lehet, hogyan alakul át az EU piaca, valamint az is, hogy honnan tudjuk majd helyettesíteni ezt a kieső mennyiséget.

Horthy Olivér úgy gondolja, hogy főként kínai, indiai, illetve közel-keleti finomítók helyettesíthetik majd azokat az orosz forrásokat, amiktől most elzártuk magunkat. Ezáltal Európa nemcsak messzebbről, hanem drágábban szerezheti majd be az olajtermékeket. Ezeknek az országoknak a nagy része ráadásul orosz nyersolajat vásárol, így tulajdonképpen kérdéses, hogy mi értelme ennek az egésznek.

Magyarország mentesül a szankciók alól

Hozzátette, hogy hazánk mentességet kapott az oroszoktól csővezetéken érkező nyersolaj importjára vonatkozó szankciók alól. Sikerült azonban a régió több országával együtt kiharcolni, hogy a mentességet kapott finomítókban előállított üzemanyagot ugyanolyan arányban értékesíthessék, mint amelyik arányban nem orosz nyersolajat tartalmaz - írja a Világgazdaság.

Az Európai Unió nem rendelkezik elegendő finomító kapacitással, így nagy gondot okozhatnak a most életbe lépett szankciók - fotó: pexels.com

A magyar üzemanyagpiac számára azonban mindenképpen szükség van importra, hogy az ellátás fenntartható legyen. Éppen ezért hazánk nem vonhatja ki magát az EU-s árfolyamokból. A szakértő éppen ezért abszurdnak tartja, hogy az összes orosz fosszilis energiahordozóra tilalmat vezessenek be. Ennek a javaslatnak szerinte ugyanis igen súlyos következményei lehetnek, amely hatással lehet az áramellátásra is.