A hazai boltokban is előfordultak olyan citrus gyümölcsök, amelyekben a megengedett határérték feletti vagy pedig az EU-ban már nem engedélyezett növényvédőszer-maradékot mutattak ki – áll a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatójában.

A rendszeres és alapos határellenőrzés és a hatóság kiemelt figyelme ellenére is előfordultak ezek az esetek, így a fogyasztók teljes biztonsága érdekében nagyon fontos a forgalmazók felelős vállalkozói magatartása és a fokozott önellenőrzés is – írják.

Több narancs, mandarin, citrom, grapefruit érkezett hazánkba, ami nem felelt meg az előírásoknak.

A citrusféléket már az EU-ba való belépéskor kiemelt ellenőrzésnek vetik alá — fotó: pixabay.com

Az EU-ban kiemelt ellenőrzésnek vetik alá a citrusféléket

citrusféléket már az EU-ba való belépéskor kiemelt ellenőrzésnek vetik alá a hatályos közösségi rendelkezések* alapján. Ennek köszönhetően az unió területére eleve kevesebb kifogásolt áru érkezik. A Nébih, illetve a területileg illetékes kormányhivatalok fokozottan ellenőrzik a citrusok növényvédőszer-tartalmát a novembertől áprilisig tartó időszakban, mert ilyenkor a magyar vásárlók a hazai idénygyümölcsök hiányában több citromot, narancsot, mandarint fogyasztanak.

Elsődlegesen a határállomásokon beáramló import árukat, a nagybani piacokat, a logisztikai központokat vizsgálják át  annak érdekében, hogy a hibás gyümölcstételek innen már biztosan ne kerülhessenek tovább a piaci standokra vagy a boltok polcaira.


A megengedett határérték feletti növényvédőszer -hatóanyagot, vagy az EU-ban nem engedélyezett növényvédő szert találtak

A szakemberek több esetben tapasztalták, hogy az elmúlt időszakban az Európai Unión kívüli országokból – elsősorban Törökországból – olyan gyümölcsök (pl. narancs, mandarin, citrom, grapefruit, klementin) is érkeztek hazánkba, amelyek vagy a megengedett határérték felett tartalmaztak egy-egy növényvédőszer-hatóanyagot, vagy az EU-ban már nem engedélyezett növényvédő szert használtak fel a kezelésükre. Ilyen nem engedélyezett hatóanyagok: a klórpirifosz, a prokloráz és a klórpirifosz-metil.

A citrom és a narancs fogyasztása télen a legmagasabb

A Nébih mostantól a negatív tapasztalatokra való tekintettel még fokozottabban fogja ellenőrzi a forgalmazóknál az import citrusféléket — fotó: pixabay.com

Az ellenőrzés még fokozottabb lesz

Nébih mostantól a negatív tapasztalatokra való tekintettel még fokozottabban fogja ellenőrzi a forgalmazóknál az import citrusfélék növényvédőszermaradék-tartalmát. A hatóság hangsúlyozza az  az áruházláncok, és a forgalmazók felelősségét is, és felhívja az élelmiszer-vállalkozók figyelmét, hogy ők is kiemelten ellenőrizzék a Törökországból vagy más, nem EU-s országból származó citrusféléket a vállalati önellenőrzés során!

Így garantálható leghatékonyabban a fogyasztók biztonsága, hiszen probléma esetén megakadályozható, hogy nem megfelelő tétel ne kerüljön a polcokra.

Hivatkozott jogszabály:
* az EU Bizottságának 2021/2246 végrehajtási rendelete