Egy hazai laboratórium is a tagja lett a német élelmiszerláncok által működtetett növényvédőszer-ellenőrzési rendszernek. A Fruitmonitoring rendszerén keresztül folytatott laboratóriumi méréseknek köszönhetően már a forgalomba hozatal előtt kiszűrhetők a növényvédőszer-maradékokat tartalmazó minták. A közel 600 vegyület egyidejű és gyors detektálására képes WESSLING Hungary Kft. mostantól értékes adatokkal segíti a növényvédő szereket határérték felett tartalmazó gyümölcsök, zöldségek kiszűrését.

Paradicsom nagyító alatt

Az egészségre káros anyagokat még a forgalomba kerülés előtt ki kell szűrni – fotó: Shutterstock

A német élelmiszerláncok által működtetett növényvédőszer-ellenőrzési rendszer legfőbb célja, hogy a lehetséges, élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyes szennyeződéseket már közvetlenül a zöldségek és gyümölcsök forgalomba hozatala előtt detektálják. A résztvevő vállalatok és beszállítóik laboratóriumi eredményeit név nélkül vezetik be a Fruitmonitoring rendszerébe, az így létrejövő adatbázis pedig áttekintést nyújt az egyes gyümölcsök vagy zöldségek peszticid-maradékáról az összes közreműködő kereskedelmi vállalat számára, hogy minél hamarabb felismerhessék a szermaradványokat tartalmazó termékeket. A rendszerben résztvevő laboratóriumoknak nagyon szigorú követelményeknek kell megfelelniük (többek között a DIN EN ISO / IEC 17025: 2018 szerinti akkreditáció, illetve FAPAS és QS körvizsgálatokban való részvétel).

Alma

A rendszerben résztvevő laboratóriumoknak nagyon szigorú követelményeknek kell megfelelniük – fotó: Shutterstock

Nemrég Magyarország egyik vezető élelmiszervizsgáló laboratóriuma, a WESSLING Hungary Kft. is bekerült a Fruitmonitoring rendszerébe. A WESSLING tekintélyes tapasztalattal rendelkezik az élelmiszerekben található maradékanyagok és szennyeződések megbízható kimutatása terén: a legmodernebb berendezéseknek köszönhetően a WESSLING Hungary Kft. szakértői a nyersanyagokat és a termékeket multimódszerrel és egyedi tesztekkel egyaránt megvizsgálják.

gyümölcs és zöldség

A WESSLING tekintélyes tapasztalattal rendelkezik az élelmiszerekben található maradékanyagok és szennyeződések megbízható kimutatása terén – fotó: Shutterstock

Magyarországon egyedülálló módon vállalják közel 600-féle növényvédő szer hatóanyagának „screening” (áttekintő) vizsgálatát rövid határidővel zöldség-, gyümölcs- és egyéb élelmiszermintákból. A screening vizsgálatok mellett lehetőséget biztosítanak egyes élelmiszerek, illetve élelmiszer nyersanyagok hatóanyag-specifikus vizsgálatára (pl.: foszfortartalmú, klórozott peszticidek), valamint az úgynevezett egyedi módszerekkel mérhető komponensek (például glifozát, etefon, klorát/perklorát, klórmekvát/mepikvát, Foszetil-Al stb.) meghatározására is.

Az élelmiszerminták mellett vállalják takarmányminták vizsgálatát és minősítését főként klórozott növényvédő szerekre, valamint dioxinokra, illetve PCB-kre. A többi vegyülethez hasonlóan az egyik leggyakrabban használt gyomirtót, a glifozátot is a HPLC-MS (nagynyomású folyadékkromatográf-tömegspektrométer műszerkapcsolat) technikát igénylő eljárással azonosítják.

A laboratórium szakemberei felhívják a figyelmet arra, hogy még ha az egyes növényvédő szerek jelenléte külön-külön az előírt határérték alatt is marad, az úgynevezett „koktélhatás” következtében olykor felerősíthetik egymás az emberi egészségre ártalmas hatását, ezért érdemes az élelmiszereket rendszeresen vizsgálni. Egyes kiskereskedelmi láncok már ennek figyelembevételével kérik a laboratóriumot a megfelelőségi nyilatkozat kiadására.

A laboratóriumi növényvédőszer-vizsgálatokkal kapcsolatban itt tájékozódhat.