A mesterséges húsok előállításában sikeresen működő Wanda Fish Technologies izraeli vállalat az amerikai Tufts Egyetemmel kötött együttműködési szerződés alapján, két évvel ezelőtt elindított egy programot laboratóriumban előállítható halhús termelésére – írja a fleischwirtschaft.de portál.

Szeretnéd bővíteni a tudásodat az előremutató mezőgazdasági technológiák tapasztalataival?

Ha igen, Neked szól a PREGA Konferencia és Kiállítás!

Találkozz személyesen azon szakemberekkel, akik a precíziós gazdálkodásban már több éves tapasztalatot szereztek!

Időpont: 2022. május 11-12.

Tudj meg többet az év agrárdigitalizációs eseményéről!
www.prega.hu

A kutatást több izraeli és nemzetközi szervezet, köztük az Israeli Innovation Authority (IIA), a Strauss-Group's izraeli székhelyű élelmiszertermelő megavállalat és a Kitchen FoodTech Hub is szponzorálja. Az előfinanszírozásra már mintegy 3 millió US dollár gyűlt össze.

Izraeli kutatók mesterséges hal létrehozását tervezik

Izraeli kutatók mesterséges halhús létrehozását tervezik – Fotó: Pxfuel

A szakemberek szándéka első lépésben a halak izomszöveteinek előállítása, majd pedig biológiai fejlődésük mesterséges körülmények között történő lemásolása, beleértve a halfehérje omega-3 tartalmának megtermelését, valamint a halfilé textúrának és az ízeknek az eredetivel megegyező kialakítását is.

Amint David Kaplan, a Ttufts Egyetem vezető kutatója és szövettenyésztési szakértője elmondta, az eredmény a nagy keresletnek örvendő, de a természetes vizekben erősen fogyó halállomány alternatívája lehet.

A fejlesztés további előnye, hogy az így előállított halhús abszolút tiszta, higanytól és a természetes vizekben található egyéb szennyeződésektől mentes. Jelenleg ilyen kutatással kevesen foglalkoznak, ezért annak megjelenése egy magas nyereséget biztosító, gyorsan terjedő piacot alakíthat ki.