Másfél nap alatt jelentősen gyenült a forint az euróhoz képest: kedden délelőtt már az euró jegyzése a 405 forintot közelítette, majd délben át is lépte.

Péntek este az eurót még 393,14 forinton jegyezték, majd hétfő reggel óta folyamatosan zuhan.

A forint gyengülése mögött a következő okok állnak

Péntek este, már kereskedési időn kívül, a Standard & Poor's stabilról negatívra csökkentette Magyarország hitelminősítésének kilátását, az európai uniós finanszírozással és az energiaellátással kapcsolatos kockázatok miatt.

A portfolio.hu az elemzésében kitér arra, hogy a hétvégén olyan hírek jelentek meg a magyar bírósági rendszerrel kapcsolatban, hogy erős "külső és belső befolyásolási kísérletek"-nek van kitéve, valamint felsővezetői pozíciót politikai alapon oszthattak ki, ez pedig jelentősen nehezíti a megállapodást az uniós forrásokról az Európai Bizottsággal.

Továbbá gyengíti a forintot a dollár erősödése, valamint a gáz tartósan magas piaci ára is, ami rontja az ország külkereskedelemi és a fizetési mérlegének egyenlegét.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pár nappal korábban szintén kedvezőtlen adatokat közölt: 2022. júniusban az export euróban számított értéke 13 százalékkal, az importé 24 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg pedig 1 milliárd euróval romlott. Ráadásul legutóbb tavaly júniusban volt pozitív a külkereskedelmi mérleg.

A forint a dollárral és a svájci frankkal szemben is gyengült a délelőtt folyamán.

Indexkép: Shutterstock