2022-től kezdve közel száz élelmiszer esetében a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű boltoknak legalább 55 százalékban cseh termékeket kell árulni. Ráadásul utána évente 3 százalékponttal nő ez az arány, míg 2028-ban eléri a 73 százalékot – számolt be a cseh bolti szabályok változásáról a G7.hu.

Mint, írták Magyarországon is ösztönözték a kiskereskedelmi láncokat, hogy minél több hazai terméket áruljanak, de az új cseh szabályozás ennél jóval szigorúbb. Kivételt csak a kisebb, vagy kifejezetten szűk termékkörre specializálódott boltok élvezhetnek.

Közel száz élelmiszer esetében a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű boltoknak legalább 55 százalékban cseh termékeket kell árulni

A cseh agrárkamara szerint az olcsó import tartja sakkban a cseh termelőket (a kép illusztráció) – fotó: Pixabay

Az Európai Bizottság, valamint Ausztria, Belgium, Hollandia, Francia-, Olasz-, Német-, Lengyel- és Spanyolország is kifejezte nemtetszését a törvénnyel szemben. Ezzel együtt, ha a törvény életbe lép, évekbe telhet, míg egy kötelezettségszegési eljárás végigfut az EU-ban – idézi a portál a denik.cz cikkét.

Azonban Csehországban bizonyos élelmiszerekből egyszerűen nem termelnek elegendő mennyiséget a törvény betartásához. Ilyen például a sertéshús, a bor, de a gyümölcsöknél is csak egyharmados a hazai termelők részesedése, ráadásul itt a szezonalitás is szerepet játszik. A cseh agrárkamara viszont azzal érvel, hogy az olcsó importtermékek tartják sakkban a cseh termelőket, és változtatni kell ezen a helyzeten, amire ez a szabály alkalmas lehet.