A hosszú évek óta megrendezésre kerülő népszerű rendezvényen, szeptember 5-én  hétfőn, izgalmas utazást tehetünk a kilencvenes és a kétezres évekbe, majd napjaink trendjeihez visszatérve áttekinthetjük, mi változott a borkészítés, a gasztronómia és a borfogyasztási szokások terén. Mindezt persze a korszak meghatározó borait kóstolva!

bor

Szeptember 6-án rendhagyó módon egy igazi gourmetcsemege a Boregyetemen: kávékurzus a Nespresso-val! Minden, amit a kávéról tudni szeretne: honnan jön, hogyan készül, hogyan kóstolja, és hogyan ismerje fel az igazi minőséget. Kóstolóval egybekötött érdekes tapasztalatszerzést kínálnak a szakemberek. Az élmény teljességéért kiváló minőségű borok megízlelésére a második napon is lehetősége nyílik a vendégeknek, melyről bővebben IDE kattintva olvashatnak!

Szakmai programok a Borfesztiválon, szeptember 8-11. – Budai Vár

Pár Borpár – izgalmas, játékos szakmai kóstolók mindennap a Budapest Borfesztiválon.

2014-ben a Borfesztivál egy izgalmas, játékos, mégis szakmai finomságokat megmutató programot hozott létre, ami nem csak „borprofiknak” szól, mégis profi ismereteket közvetít interaktív módon. A program kezdetben csak az első két napon volt elérhető, de a nagy sikerre való tekintettel, idén először a fesztivál teljes ideje alatt élvezhető lesz!

A szakmai kóstolókon az előre meghirdetett borpárok bemutatásával, kóstoltatásával, a borászok szakmai érdekességeket mutathatnak meg és izgalmas formában ismeretterjesztést végezhetnek a fogyasztók körében. Visszajelzéseket gyűjthetnek új technológiai megközelítések eredményeiről. Egyfajta „tesztkóstolás” lesz ez a közönség számára. A végleges borsort tartalmazó kiadványt a pénztáraknál és a Festipay feltöltőpontokon kérhetik a látogatók.

bor

Néhány példa borpárokra, melyeknek két tagját összehasonlítva kóstolhatják az érdeklődők:

• ugyanaz a bor hordóban és acéltartályban erjesztve
• ugyanazon szőlőfajta bora két különböző dűlőről
• egy fajta két bora hozamkorlátozott és nagyobb termésátlagú ültetvényről
• egy érlelt vörösbor forgalmi tétele és egy későbbi évjárat hordómintája
• egy (illatos) fehérbor szárazon és egy kevés maradék cukorral
• egy csendes fehér (vagy rosé) bor és a belőle készült gyöngyöző bor
• rosé és fehér bor (blanc de noirs) ugyanabból a kékszőlőből
• természetesen édes borkülönlegesség „csak” töppedt szőlőből és botrytizálódott szemekből

… és a sor szabadon és kreatívan folytatható a borászatok elképzelései szerint.

A kiállítók a borpárokat „egyet fizet – kettőt kap” rendszerben kóstoltatják, hiszen a borpár egyik fele ingyenes lesz. A programhoz csatlakozó kiállítók saját standjuknál biztosítják a borpárok kóstolási lehetőségét, személyesen a borász, vagy megfelelően jártas szakember vezetésével.

Taste of Hungary: Magyarország legszebb borai.

bor

A 2014-ben útjára indított különleges szakmai program elsődleges célja az, hogy szigorúan válogatott borokon keresztül felhívja a figyelmet a magyar borok sokszínűségére, a helyi szőlőfajták és hazai borstílusok sajátosságaira. A rendezvényen kiállító több mint 200 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtánkat lefedi. Ebben a zavarba ejtően sokszínű kínálatban nyújt segítséget a Borfesztivál: a tematikusan kialakított kóstoló útvonalakon keresztül elsősorban a hazánk borkultúráját kevésbé ismerő külföldi vendégeknek, valamint a borfogyasztással még épp csak ismerkedő hazai látogatóknak nyújt iránymutatást a rendezvény. A Borfesztivál célja, hogy minél több hungaricum szőlőfajtából készített bort és egyéb magyar borkülönlegességet megismerhessenek és megkóstolhassanak a vendégek.

A teljesség igényével fellépni még a Borfesztivál tágas keretei között sem lehetséges, ezért minőségi válogatást alkalmazva, az előző évek VinAgora éremmel díjazott borait mutatja be a Borfesztivál kóstolási útvonalain.

Butlers Borkvíz Bár

A Borfesztivál már-már elengedhetetlen része a Butlers lakberendezési üzlet által impozánsan kialakított Butlers Borkvíz Bár interaktív sátor, ahol számtalan, borral kapcsolatos érdekesség található. A NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága segít abban, hogy bárki kóstolhasson autentikus borokat, valamint hogy megtanulja megkülönböztetni a hibás bort az egészségestől. A borhibák szakszerű ismerete nem csak a szakértőktől elvárt tudás, hanem minden, magát tudatos fogyasztónak tartó borbarát elengedhetetlen ismerete. A NÉBIH segít mindenkinek e tudás megszerzésben gyakorlati példák bemutatásával. A sommelier képzések elengedhetetlen kellékei az illatfiolák, melyeket a Borfesztiválon ki is lehet próbálni: a különböző illatokat megismerve fontos támpontot kaphatunk ahhoz, hogy milyen illatjegyeket kell keresnünk a különböző fajtájú borok kóstolásakor. A játék végén mindenki megpörgetheti a NÉBIH szerencsekerekét, az ajándék garantált! A játékban részt vehet bárki, aki a helyszínen érvényes e-mail címmel regisztrál. Az esemény támogatói a Butlers és a NÉBIH.

Érmes Borok Háza – Találkozás új borokkal, új pincészetekkel.

A VinAgora Érmes Borok Házában a Savoyai teraszon a Borfesztivál közönsége személyesen találkozhat azon magyar pincészetek boraival, melyek az idén júniusban megrendezett 17. VinAgora Nemzetközi Borversenyen érmet nyertek. Hazánkból és további 11 országból 503 bor versenyzett a VinAgora Nemzetközi Borversenyen, melyek közül 3 Champion díjat, 2 nagyarany, 69 arany és 43 ezüst érmet vittek haza a magyar borászok.

További információkért látogasson el a www.aborfesztival.hu weboldalra!
A rendezvény főtámogatója a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.