A Kosztolányi Dezső által kiválasztott legszebb magyar szavak között szerepel az anya, a gyöngy, az ősz, a kard, de kiegészítenénk egy számunkra így december tájékán nagyon sokat jelentő, és kellemes érzést keltő szóval: adócsökkentés. Viszonylag sok lehetőségünk van a társasági adóalap csökkentésére, gondolunk itt az ajándékozásra, a céges rendezvényekre, az év végi jutalmazásra, viszont amivel kapcsolatban szeretnénk ötleteket adni az az új műszaki berendezés, gépek, berendezések beszerzése. De amivel még mindenképpen érdemes számolni azok a szállítási határidők, készletinformációk, ünnepi nyitvatartás, a vásárolt termék tényleges felhasználhatósága.

MTE

Bonyolultnak tűnik, de használata egyszerű – fotó: MTE Speciál Kft.

Az MTE Speciál Kft. tapasztalatai alapján a december inkább a tájékozódás időszaka alkatrészvásárlás szempontjából, mivel a javítások jellemzően a következő év első hónapjaiban kezdődnek. Általánosságban azt lehet elmondani, hogy a legtöbb a cég ilyenkor elővásárlási akciót hirdet, aminek a teljesítése a következő évre esik, így az év végi kedvezményes vásárlás mellett még

az adózást is optimalizálhatjuk egy átgondolt beruházással.

Hogy ki, mennyi alkatrészt tud még idén felhasználni, illetve mekkora mennyiségre lehet szüksége a közeljövőben, azt érdemes mérlegelni, és annak megfelelően tervezni a vásárlást, hiszen nem az a cél, hogy a vásárolt termékek a raktárkészletet gazdagítsák.

MTE

Csak "rápattintjuk", és indulhat is a menet – fotó: MTE Speciál Kft.

Cégünknél elsősorban az erőgépalkatrészeket keresik, szűrőktől kezdve, a motor- és váltóalkatrészekig egyaránt. A raktáron lévő termékekből december 29-ig van lehetőség rendelés leadására úgy, hogy még idei évi lehessen a teljesítés. Amit mi alkatrészként javasolni tudunk – a hosszabb távon gondolkodóknak – az általunk képviselt V.Orlandi K80 vonószerkezet rendszere (vonófejek és vonószemek). A K80-as rendszerre jellemző a nagyobb támasztóerő („S” érték), a gömbfelületek csatlakozása miatt hosszabb élettartam, valamint rántásmentes elindulás és fékezés. A rendszer moduláris felépítésű, így traktor váltáskor sem kell a komplett vonófejet cserélni, hogy akár más márka traktorára felszerelhető legyen – mondta Makrai Zoltán az MTE Speciál Kft. ügyvezetője.

Szegána

Mára már a precíziós gazdálkodás nélkülözhetetlen kelléke – fotó: Szegána Kft.

A Szegána Kft. meglátásai alapján az év vége eladások szempontjából kiemelkedő időszaknak szokott számítani, de nem jellemző a gazdákra a kapkodva vásárlás, inkább a hosszasan dilemmázóakat sarkalja döntéshozatalra ez a határidő. Az viszont biztos, hogy az év végi akciókat kihasználva

akár nagyon komoly megtakarítás is elérhető.

Így a pályázatbeadás előtt különösen felkapottak a kertészeti támogatásban résztvevő gépek, de népszerűek a műtrágyaszórók, permetezők, sorvezetők, rakodó- és vetőgépek, illetve nagy slágerek az elektromos metszőollók is.

Amit év végi beruházás gyanánt ajánlanék az a Teejet sorvezető, automata kormányzás, esetleg automata szakaszoló egység. Számomra az is furcsa hogy egyes – akár több száz hektáros – gazdaságok nem használják, hiszen egy kis befektetéssel rengeteget tudnának spórolni, és a precizitáson javítani. Persze az mindig nagyon fontos, hogy megfelelő tudású és pontosságú sorvezetőt válasszanak, mert egy-egy pontatlan műszer a precíziós gazdálkodás ötletének csíráját gyorsan megöli a gazdában – nyilatkozta Nagy Márk a Szegána Kft. termékmenedzsere.

A két ünnep között is folyamatosan nyitva tartunk, az utolsó pillanatig tudunk számlázni, sőt személy szerint engem a hétvégi telefonhívások sem zavarnak – tette hozzá.

Canada

Csúcs gépeknek, csúcsminőségű olaj – fotó: Canada Oil Hungary Kft.

Régebben megfigyelhető volt, hogy az év vége közeledtével nagyobb mennyiségű kenőanyag kereslet jelentkezett, de az elmúlt időszakban már kevésbé tapasztalható, hogy adócsökkentés szempontjából ruháznának be a gazdák – tudtuk meg a Canada Oil Hungary Kft.-től. Decemberben természetesen az éves karbantartáshoz szükséges kenőanyagokat keresik, és mivel ilyenkor állnak a gépek és a gazdáknak is több idejük van, nem ritka, hogy egy-egy ünnepnap is részben karbantartással telik. A vásárlókról elmondható, hogy teljes mértékben felkészültek, és pontosan tudják, hogy melyik termékből mekkora mennyiséget szeretnének.

Többször előfordult már, hogy karácsony napján hívtak minket különböző termékekkel kapcsolatban, és mivel cégünk az év 365 napján áll ügyfelei rendelkezésére, természetes, hogy az ünnepek alatt is kiszolgáljuk vásárlóinkat. Termékkínálatunkból szeretném kiemelni a Hydrex hidraulikaolaj termékcsaládunkat, mely termékek különleges minősége a Petro-Canada által gyártott 99,9%-os tisztaságú alapolajból adódik. A Hydrex termékek használatával akár háromszor magasabb olajélettartamot és kétszer jobb kopásvédelmet tudunk elérni – mondta Farkas László, a Canada Oil Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

MTE

A játék traktor is örömet okoz karácsonykor, na de egy igazi  – fotó: Agro-Roll 96 Kft.

Az Agro-Roll 96 Kft. elmondása alapján nem jellemző az elhamarkodott vásárlás decemberben sem. A gazdák megfelelően felkészülve a piaci lehetőségből – milyen terméket tudnak és mekkora értékben vásárolni, amit esetleg el is tudnak költségelni  – várnak az esetlegesen beérkező támogatási pénzekre. Természetesen ilyenkor az év végéhez közeledve, az akciókra is érdemes figyelni, hiszen

nagyon sok terméket jóval kedvezőbb áron lehet megvásárolni.

Komoly érdeklődés mutatkozik a játékok, ajándéktárgyak iránt, de a nagyobb értékű eszközökre és az éves karbantartásokhoz, felújításokhoz szükséges alkatrészekre is van bőven kereslet.

December 30-ig folyamatosan nyitva vagyunk, és felkészülve várjuk az év végi utolsó nagy rohamot, de sajnos van aki – főleg a karácsony előtti napokban – az utolsó utáni pillanatban szeretne rendelni, viszont így sok esetben már nem érkezik meg a fa alá szánt ajándék, ezért javaslom időben elkezdeni a kívánt termékek kiválasztását. A nagyobb összegű beruházások kapcsán természetesen a traktorokat ajánlom cégünk palettájáról, illetve felújítás karbantartás szempontjából azokat a kopó alkatrészeket, melyeket a későbbiekben biztosan feltudnak használni – nyilatkozta az Agroinform.hu-na Dukát Sándor, az Agro-Roll 96 Kft. ügyvezető igazgatója.