Reptér

Gulyás Gergely szerint a repülőtér egy „aranytojást tojó tyúk", ezért az ország gazdasági helyzetét segítené, ha megvásárolná azt az állam.

Árfigyelő termékköreinek bővítése

Kérdésre Szentkirály Alexandra elmondta, hogy a Gazdasági Versenyhivatal dolgozik az online Árfigyelőben szereplő termékkörök bővítésén. Olyan termékek kerülhetnek be, amelyek a karácsonyi időszakban fontosak az embereknek.

Zajlik az egyeztetés az üzletekkel – mondta.

Ismét támad egy vírus?

Kérdésént hangzott el, hogy Kínában egyre több fiatal betegszik meg és mit tesz a kormány ennek a vírusnak a megállítására.

Az NNGYK minden ilyen típusú fenyegetést rendkívüli komolyan vesz, a szóban forgó vírus a jelek szerint főként a 14 éven aluli korosztályt támadja, de azzal számolni, hogy egy újabb koronavírus-járvány köszönt ránk, jelenlegi ismereteink szerint nem kell tartani – mondta a miniszter.

Vállalkozásoknak is lesz pályázat napelemekre és tárolókra

A kormány meggyőződése, hogy a magyar gazdaság jövője a zöldenergia, amihez nélkülözhetetlen a tárolás – mondta Gulyás Gergely és bejelentette, hogy a kormány kiterjesztik a vállalkozásokra a napelemes pályázatot.

Hasonlóan a lakossági pályázathoz a napelemek telepítésére és a megtermelt energia tárolására együttesen lehet majd támogatásra pályázni.

A jelentkezési határidő 2024. február 5., a beruházásokat 2026. április 30-ig kell befejezni.

A sikeres pályázók az átvételi díjtétel megfizetése alól 2026-ig mentesülnek majd – mondta a miniszter.

A tárolókapacitás kialakítására költségvetési, később pedig a helyreállítási alapból (RRF) előfinanszírozott támogatást kaphatnak – ismertette Gulyás Gergely.

A miniszter emlékeztetett arra, korábban a kabinet mintegy 70 milliárd forint értékben írt ki pályázatokat lakossági napelemes rendszerek telepítésére és energiatárolási kapacitás létrehozására, ezzel a lehetőséggel pedig több tízezer család élt.

Maradnak a kamatstopok

Gulyás Gergely elmondta, hogy tegnap 12 órás kormányülést tartottak. Bejelentette, hogy a kamatstopokkal kapcsolat is döntések születtek:

  • A kis- és közepes vállalkozások kamatstopját 2024. április 1-ig,
  • a lakossági kamatstopot pedig 2023. július 1-ig meghosszabbítják.

Úgy látják, hogy a csökkenő alapkamat ellenére is a jelenlegi kamatszint mellett a kamatstopok fenntartása indokolt.

2024. július 1-ig meghosszabbítják a diákhitelre vonatkozó kamatstop is.

Két vita Brüsszelben

Gulyás Gergely miniszter arról beszélt, hogy jelenleg Brüsszelben két kérdésben van vita, az egyik a költségvetés módosítása, a másik Ukrajna EU-s csatlakozása. A magyar kormány mindkét intézkedést indokolatlannak tartja.

A tárcavezető azt mondta: a magyar kormány véleménye szerint az EU úgy akarja módosítani a költségvetést, hogy még a hatályos büdzsét sem hajtotta végre.

Hozzátette, semmilyen hatástanulmány nem készült arról, hogy milyen hatással lenne Ukrajna csatlakozása az Európai Unió egészére.

A legfrissebb kormánydöntéseket Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő ismertette.

Indexkép: MTI/Hegedüs Róbert