Az Európai Parlament jóváhagyása után egy lépéssel közelebb került a bevezetésre kerüléshez az a jogszabály, amely előírja az EU tagállamainak, hogy új és felújított épületeikbe napelemes rendszereket integráljanak. Az intézkedés célja az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az építőiparban – írja a penzcentrum.hu.

napelem

Az EU napenergia-kapacitása jelentős növekedést mutat – fotó: pixabay.com

Mint írják, a képviselők 370 igen szavazattal, 199 nemmel és 46 tartózkodással elfogadták azt az irányelvet, amely most a Miniszterek Tanácsának jóváhagyására vár.

A jogszabály értelmében a tagállamoknak a méretük alapján fokozatosan kell napelemeket telepíteniük köz- és nem lakóépületekre, ha ez műszakilag és gazdaságilag megvalósítható.

Az ütemterv szerint:

  • 2026-ra az új kereskedelmi és középületek,
  • 2027-re a felújított kereskedelmi és középületek,
  • 2029-re az új lakóépületek,
  • míg 2030-ra a meglévő középületek esetében kötelező lesz a napelemes berendezések beépítése.

Bizonyos épülettípusok, mint például mezőgazdasági vagy történelmi jelentőségű épületek mentesülhetnek a szabály alól.


Az Európai Bizottság véleménye szerint az intézkedés jelentős mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy az EU építőipara 2050-re klímasemlegessé váljon.

Vizsgálatok szerint napjainkban az épületek okozzák az EU energiafogyasztásának 40%-át és üvegházhatású gáz-kibocsátásának 36%-át.

Az intézkedés helyben tudja tartani az áramot és lehetővé teszi a polgárok számára, hogy okosabban használják fel azt – olvasható a cikkben.

Már több európai ország alkalmaz hasonló intézkedéseket. A SolarPower Europe jelentése szerint az EU napenergia-kapacitása jelentős növekedést mutatott: 2023-ban 56 GW kapacitást telepítettek, ami egy év alatt 27%-os bővülést jelentett.

A jelentés előrejelzése szerint ez a tendencia tovább fog erősödni a következő években.