Folyamatosan frissülő Etilén-oxid tematikus aloldalt alakított ki honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amelyre azok a Magyarországon forgalomba hozott termékek kerülnek, amelyek bizonyítottan etilén-oxiddal szennyezett adalékanyag felhasználásával készültek. Ezzel az érintett termékek könnyebb azonosítását és visszagyűjtését segíti a hivatal.

Élelmiszerek az üzletben

Az adatbázisba azok a Magyarországon forgalomba hozott termékek kerülnek, amelyek bizonyítottan etilén-oxiddal szennyezett adalékanyag felhasználásával készültek – Fotó: pixabay.com

Az Európai Unió egységes állásfoglalása alapján minden olyan terméket ki kell vonni a forgalomból és vissza kell hívni a vásárlóktól, ami bizonyítottan etilén-oxiddal szennyezett adalékanyag felhasználásával készült – írja a Nébih. – Fontos tudni, hogy a késztermékek szennyezettsége alapvetően alacsony mértékű (sok esetben ki sem mutatható), azonban mivel széles körben, több termékcsoportban felhasznált adalékanyagról van szó, a napi bevitt szennyező mennyisége összeadódik. A széleskörű visszahívásokra tehát a fogyasztók maximális biztonsága érdekében van szükség.

A hivatal szakemberei táblázatos formában, elkülönítve és pontos azonosítókkal ellátva gyűjtik össze az etilén-oxiddal szennyezett termékeket. A lista az aktuális termékvisszahívásokat követi és folyamatosan frissül.