A hatóság a kiemelten kockázatos termékek esetében célellenőrzést indít, emellett minden, E410 adalékanyagot Magyarországra behozó, valamint azt élelmiszer előállításhoz felhasználó vállalkozótól mielőbbi önellenőrzést és szükség esetén határozott intézkedést kér.

Az E410 adalékanyagot (szentjánoskenyérliszt) széles körben alkalmazzák élelmiszer-stabilizátorként, illetve sűrítőanyagként (pl. jégkrémekben, ízesített tejtermékekben, desszertekben), ezért a későbbiekben – a jelenleg ismerteken túl – több termék is érintett lehet az etilén-oxid szennyeződésben.

fagyi

A szentjánoskenyérlisztet széles körben alkalmazzák élelmiszer-stabilizátorként, illetve sűrítőanyagként – Fotó: pixabay

Az etilén-oxidot elsősorban a vegyipar alkalmazza intermedier anyagként, de egyes országokban gomba- és rovarölő szerként, illetve felületfertőtlenítésre is használják. Az EU-ban azonban a növényvédelmi célú felhasználása tilos. Ennek oka, hogy a hatóanyag rákkeltő, mutagén és reprotoxikus (teratogén).

A Nébih arra kéri a forgalmazókat és gyártókat, hogy felelős vállalkozóként, a vásárlók maximális biztonsága érdekében minél előbb ellenőrizzék az általuk felhasználni kívánt E410 adalékanyagot, illetve az azt tartalmazó termékeket. Nem megfelelőség esetén pedig – a hatóság egyidejű tájékoztatása mellett – kezdeményezzék a termékek piacról történő kivonását és a vásárlóktól való visszahívását.

A vásárlók és a vállalkozók a Nébih termékvisszahívás aloldalán tájékozódhatnak a magyarországi visszahívásban érintett termékekről. Hazánkban ez idáig egy jégkrém tétel esetében – a felhasznált adalékanyag esetleges etilén-oxid szennyezettsége miatt – történt termékvisszahívás.

A Nébih a kiemelten kockázatos termékek esetében célellenőrzéseket indít, melynek eredményéről folyamatos, soron kívüli tájékoztatást nyújt. Az intézkedések tekintetében egységes, EU-s álláspont várható.