Mi magyarok eddig kevéssé figyeltünk fel a lengyelországi Grupa Azoty cégre, amely néhány évvel ezelőtt, több lengyel vállalkozás egyesülésével jött létre, és Európa második legnagyobb műtrágyagyártó és forgalmazó vállalkozásává vált. A farmer.pl beszámolója szerint, a cég ez év első félévében 4,87 milliárd zloty (cca. 350,153 milliárd Ft) árbevételt realizált, amelyből a tiszta nyeresége 378 millió zlotyt (cca. 27,178 milliárd Ft) tett ki. Ma már a cég a Varsói Tőzsde vezető vállalatai közé tartozik, ami lehetővé teszi a világpiacon is számottevő, Európában pedig vezető szerepét.

A Grupa Azoty elégíti ki Európa melamin szükségletének 20 százalékát – Fotó: Shutterstock

Négy lengyelországi üzemében a vállalat elsősorban nitrogén alapú, illetve összetett műtrágyákat gyárt. Az utóbbi időben azonban a műtrágyagyártás jövedelmezősége a gázárak emelkedése folytán valamelyest romlott, így az ebből származó árbevétel az elmúlt évihez képest csökkent. Ezért a Grupa Azoty tevékenységi körében egyre nagyobb jelentőségű a műanyagok gyártása, amelyek iránt világszerte növekvő kereslet mutatkozik, így az ez évi árbevétel nagy része is ezekből származott.

A műanyagok közül a legnagyobb jelentősége a műgyanták alkotóelemeként használatos melamin gyártásának van, amelyből a Grupa Azoty elégíti ki Európa szükségletének 20 százalékát, és évente mintegy 90 ezer tonnás kibocsátásával a harmadik legnagyobb termelő a világon.