A 2023. évi legjelentősebb innovációs teljesítmények elismerésére a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) csütörtökön meghirdette a 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot – jelentette be Pakucs János a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke.

Dr. Pakucs János kifejtette, hogy az innováció egy gondolkodási mód, egy vezetői magatartás, amely lehetőséget ad a kreativitás kibontakozására. Az innováció a kreativitás és a tőke találkozása. A kreativitás a gondolat és a cselekvés találkozása. A Magyar Innovációs Szövetség missziója, hogy az innováció a gazdaság növekedésének legfontosabb alapfeltétele. A harmincegy éve indult Magyar Innovációs Nagydíj komplex értékelés alapján a legnagyobb, ill. legjelentősebb innovációs teljesítményt keresi. A pályázaton olyan Magyarországon bejegyzett vállalkozások, szervezetek vehetnek részt, amelyek új termékkel, eljárással vagy szolgáltatással értek el kiemelkedő innovációs teljesítményt és jelentős üzleti sikert, olvasható a Magyar Innovációs Szövetség sajtóközleményében.

A MISZ tiszteletbeli elnöke elmondta, az idén 32. alkalommal meghirdetett Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot a Magyar Innovációs Szövetség a Magyar Innovációs Alapítvánnyal közösen, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) főtámogatásával, valamint az Agrárminisztérium (AM), az Energiaügyi Minisztérium (EM), a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) támogatásával valósítja meg.


A pályázat meghirdetésének bejelentésén Csák János kulturális és innovációs miniszter elmondta, dinamikus léptékváltásra van szükség Magyarországon az innovációban.
Hozzátette, a Neumann János Programban megforgalmazott cél, hogy Magyarország 2030-ra a legjobb 25, 2040-re pedig a világ legjobb 10 innovátor országa közé tartozzon.
A miniszter kiemelte, a cégek tevékenységében, működésében az innovációnak természetes részként kellene jelen lennie. A Neumann János Programban törekednek arra, hogy elősegítsék az egyetemek, a vállalatok, kutatóintézetek együttműködését.
Ehhez az állam infrastruktúrával, támogatással, szabályozással tud hozzájárulni – mondta Csák János.

Csák János

Csák János kulturális és innovációs miniszter – fotó: Magyar Innovációs Szövetség

A „2023. évi vállalati innovációs tevékenység" című mini konferencián a panelbeszélgetést Professzor Dr. Szabó Gábor, MISZ elnök vezette. A beszélgetésben részt vett Bódis László, innovációért felelős helyettes államtitkár, aki a mai naptól a Nemzeti Innovációs Ügynökségnek a vezérigazgatója is, valamint a Nagydíj pályázat bírálóbizottságának társelnöke, Bagaméry Gergő, a 2006. évi, a 2010. évi és 2022. évi Magyar Innovációs Nagydíjas Mediso Kft. igazgatója, Szilágyi Gábor, 2022. évi Ipari és SZTNH Innovációs Díjas AGM Beton Zrt. vezérigazgatója és Dr. Lőrincz Zsolt, az NKFIH „Alapkutatástól a piacig" 2022. évi Innovációs Díjában részesült TargetEx Kft. ügyvezető igazgatója.

Dr. Raisz Anikó, környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár az Energiaügyi Minisztérium által felajánlott két díjról beszélt, majd Farkas Szabolcs, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke megosztotta gondolatait az innovációról, valamint az SZTNH szerepvállalásáról a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat megszervezésében. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium nevében Szolnoki Szabolcs technológiáért felelős helyettes államtitkár, az Agrárminisztérium képviselőjeként dr. Kapitány Gabriella főosztályvezető köszöntötte a résztvevőket.

Dr. Lengyel László, az NKFIH elnökhelyettese zárszavában kiemelte, hogy a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeri és megismerteti a közvéleménnyel a legjelentősebb innovációs teljesítményeket.

A 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíjas vállalkozás az elismerést jelképező bronz kisplasztika mellé jelentős pénzjutalmat is kap. A további innovációs díjazottak szintén jutalomban, részesülnek.

A jelentkezéseket 2024. február 5-éig lehet beadni.

A nagydíj mellett nyolc kategóriában díjazzák a jelentős innovációs teljesítményeket:

  • a 2023. évi Ipari Innovációs Díj (GFM),
  • a 2023. évi Informatikai Innovációs Díj (GFM),
  • a 2023. évi Agrár Innovációs Díj (AM),
  • a 2023. évi Energiaügyi Innovációs Díj (EM),
  • a 2023. évi Környezetvédelmi Innovációs Díj (EM),
  • a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2023. évi Innovációs Díja (SZTNH),
  • az "Alapkutatástól a piacig" 2023. évi Innovációs Díj (NKFIH).
  • A legeredményesebb, 2021. január 1. után alapított innovatív startup vállalkozás pedig a Magyar Innovációs Szövetség "2023. év legjobb startup vállalkozása" Díját nyeri el (MISZ).

A pályázat beadásáról a Magyar Innovációs Szövetség oldalán bővebb információ érhető el.

A 2022. évi Agrár Innovációs-díjban az AgroVIR Kft. részesült az AgroVIR 4 Connect digitális szolgáltatáscsomagért, a részletekről ITT írtunk.

Indexkép: Shutterstock