Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésének szerdai szavazásán elutasította a növényvédő szerek fenntartható használatáról szóló európai bizottsági javaslat módosításait.

Az uniós parlament tájékoztatása szerint az Európai Bizottság javaslatát és annak módosításait 299 képviselő elutasította, 207 támogatta, 121-en pedig tartózkodtak a voksoláson.

permetezőgép

A gazdák manapság, a válságok korában nagy kihívások előtt állnak, amit a javaslat elfogadása még tovább nehezített volna – fotó: pixabay.com

A szavazással az Európai Parlament lezárta az első olvasatot. A tagállamok minisztereit tömörítő Európai Unió Tanácsának még döntenie kell a javaslattal kapcsolatos saját álláspontjáról annak eldöntése érdekében, hogy azt véglegesen elutasítja-e, vagy második olvasatra visszaküldi az Európai Parlamentnek.


Az európai zöld megállapodás részeként az Európai Bizottság 2022 júniusában terjesztett elő javaslatot a peszticidek fenntartható használatáról, amely uniós szintű, jogilag kötelező erejű célokat határozott meg a vegyi alapú növényvédő szerek használatának és kockázatának, valamint a veszélyes növényvédő szerek használatának 50 százalékos csökkentésére 2050-ig.

A brüsszeli testület által javasolt irányelv keretet hozna létre a növényvédő szernek minősülő peszticidek fenntartható használatának elérésére azáltal, hogy csökkenti azok emberi egészségre és környezetre jelentett kockázatait és hatását, valamint előmozdítja az integrált növényvédelem és az alternatív megközelítések vagy technikák, például a peszticidek nem vegyi megfelelőinek alkalmazását.

Tóth Edina, a Fidesz európai parlamenti képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette: az "ilyen és ehhez hasonló" javaslatok súlyos veszélybe sodornák a hagyományos mezőgazdasági termelést. A háború és a szélsőséges időjárás miatt már így is nagyfokú bizonytalanság alakult ki a mezőgazdasági termelésben. Ha a termésmennyiségek csökkennek, akkor az európai importkitettség növekszik, és ez emelkedő élelmiszerárakat eredményez, amelyeket az európai emberek már nem lesznek képesek megfizetni.