Az Európai Bizottság tíz évvel meghosszabbítja a glifozát tartalmú növényvédő szerek Európai Unión belüli használati engedélyét bizonyos új feltételek és korlátozások mellett az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) és az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA), valamint az uniós tagállamok által végzett átfogó biztonsági értékelések alapján – közölte a brüsszeli testület csütörtökön.

Az uniós bizottság közleménye szerint a tagállamok nem érték el a glifozát használata jóváhagyásának megújításához vagy elutasításához szükséges minősített többséget. Az uniós jogszabályokkal összhangban és a szükséges többség hiányában a brüsszeli testület határozat formájában hagyja jóvá a glifozát tartalmú növényvédő szerek Európai Unión belüli használati engedélyét bizonyos új feltételek és korlátozások mellett.

A korlátozások a betakarítás előtti szárítószerként történő felhasználás tilalmát foglalják magukban, valamint bizonyos intézkedések szükségességét a nem célszervezetek védelmére – írták.

A glifozátot tartalmazó növényvédő szerek nemzeti engedélyezéséért a tagállamok felelősek. A tagállamok továbbra is korlátozhatják a szer használatát nemzeti és regionális szinten, ha a kockázatértékelés eredményei alapján ezt szükségesnek ítélik, különös tekintettel a biológiai sokféleség védelmére – tette hozzá közleményében az Európai Bizottság.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által potenciálisan rákkeltőnek minősített növényvédő szer használatának jelenlegi ötéves engedélye az EU-ban december közepén jár le.


A brüsszeli testület szeptember közepén javasolta a glifozát tartalmú növényvédő szerek Európai Unión belüli használati engedélyének tízéves meghosszabbítását. Indoklásuk szerint azért javasolták a vitatott növényvédő szer alkalmazási engedélyének meghosszabbítását, mert az összes illetékes tudományos testület megállapításai szerint jelenleg nincs olyan információ, amely aggodalmakra adna okot.

Az Európai Bizottság tíz évvel meghosszabbítja a glifozát engedélyét

Az Európai Bizottság tíz évvel meghosszabbítja a glifozát engedélyét – Fotó: Pixabay

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) július végén közreadott jelentésében nem azonosított kritikusan aggályos területeket az emberekre és állatokra, illetve a környezetre jelentett kockázat tekintetében a gyomirtóként hasznosított glifozát hatóanyag-szakértői felülvizsgálata során. Az Európai Vegyianyag-ügynökség tavaly végzett értékelésében arra a következtetésre jutott, hogy a glifozát nem felel meg azoknak a tudományos kritériumoknak, amelyek alapján rákkeltő, mutagén vagy a reprodukcióra káros anyagként kellene besorolni.