A végrehajtási jogszabály [35/2024 (II. 29.) Korm. rendelet] szerint a foglalkoztató a vendégmunkások után regisztrációs és foglalkoztatási díjat köteles fizetni. A foglalkoztatási díj mértéke 60 ezer forint a tárgyévet megelőző naptári évben kiadott, illetve meghosszabbított vendégmunkás-tartózkodási engedélyenként – írja a Jogkövető.hu.

A kihirdetett rendelet 65 ezer főben maximálja az idei évre kiadható, foglalkoztatási célú tartózkodási, valamint vendégmunkás-tartózkodási engedélyek számát.

A március 1. óta hatályban lévő rendeletek pontosan meghatározzák annak az eljárásnak a szabályait, mely során a vendégmunkásoknak 7 napos elbírálási időszakon kell átesniük.

A szabályozás szerint továbbra is csak regisztrált munkaerő-kölcsönző végezheti a külföldi munkavállalók toborzását. Ha rendelkezésre áll magyar munkavállaló, akkor a munkáltatónak kötelező őt foglalkoztatni.


A szabálycsomag eleme az új idegenrendészeti törvény is, amely meghatározza, hogy kit, milyen feltételekkel lehet majd foglalkoztatni Magyarországon. E szerint a szezonális vendégmunkások legfeljebb 6 hónapra érkezhetnek, esetükben könnyített közvetítési eljárás szükséges. A szezonális munkások fél, illetve maximum egy évig tartózkodnak Magyarországon. Ha a szezonális vendégmunkás szálláshelyét a foglalkoztató biztosítja, annak bérleti díja nem lehet aránytalanul magas a munkavállaló béréhez és a szállás minőségéhez viszonyítva.

A jogszabály tartalmazza azon szakmák (mintegy 300) „tiltólistáját" is, amelyben kizárt vendégmunkás alkalmazása, attól függetlenül, hogy a munkaerőpiaci vizsgálat milyen eredménnyel zárul.

Indexkép: Pixabay