Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), amely az 1800-as évekből származó mezőgazdasági vásárok és kiállítások hagyományát ápolja, idén az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás keretein belül rendezik meg.

OMÉK 2021

Megnyílt az OMÉK 2021 – Fotó: Agroinform.hu

A négynapos eseményt, Magyarország legnagyobb mezőgazdasági- és élelmiszeripari vásárát a megújult HUNGEXPO B és E pavilonjaiban rendezik meg. Az OMÉK ünnepélyes megnyitója 13 órakor kezdődött a D pavilon színpadán. Az E pavilonban napközben három alkalommal is, Kovács Lázár séf látványos főzőbemutatóján ízletes és egészséges vadételeket készít el. Délután a pavilonban tematikus borkóstolók is várják az érdeklődőket.

OMÉK 2021

Az E pavilon a szakmai programoknak ad helyszínt – Fotó: Agroinform.hu

Az E pavilon hazai és külföldi élelmiszer- és agrárgazdaságban szerepet vállaló termelőknek, feldolgozóknak, forgalmazóknak, értékesítőknek, kereskedelmi láncok szakmai bemutatkozásanak ad teret. Ebben a pavilonban kapnak kiemelt helyet a szakmai szervezetek és az Agrárminisztérium szakmai programjainak bemutatása is. Fókuszban az öntözésfejlesztés, az országfásítási program és a vidékfejlesztés állnak.

A kiváló magyar borok iránt érdeklődő látogatókat az E pavilonban a borszemináriumi tér várja, ahol - a kulturált borfogyasztás jegyében - tematikus, vezetett kóstolókon és előadásokon vehetnek részt.

OMÉK 2021

Tematikus, vezetett borkóstolón is résztvehetnek az érdeklődők – Fotó: Agroinform.hu

A B pavilon „Hungarikumok” standján interaktív foglalkozásokon, attrakciókon keresztül ismerkedhetnek meg a látogatók a hungarikumokkal - mint például a Gyulai kolbász és a pálinka - és nemzeti értékekkel. A programok között szerepel Kalocsai pingálás, solymászat bemutató, operettelőadás, illetve busómaszk faragás is.

A „Kárpát-medence kincsei” kistermelői vásár és mesterség-bemutatón hazai és határon túli termelők portékái, gyógynövények, havasi mézek, erdei és termesztett gyümölcsökből készített lekvárok, szörpök, kézműves sajtok és borok várják az érdeklődőket.

Az egészséges élelmiszerek teljes tárházát prezentálják a biogazdálkodók, a "Mentes" szigeten pedig 12 kiállító minőségi, mentes termékek várják a látogatókat.

Ezenfelül lesz néptánc együttesek, népi zenekarok, autentikus viseletek bemutatója, a Felvidékről Szarka Gyula és zenekara „Ének a konyhában” című megzenésített dalait és az ezzel kapcsolatos kiadványát mutatja be.

OMÉK 2021

Őshonos udvar az OMÉK-on – Fotó: Agroinform.hu

A B pavilonban kialakított „Gyermek” szigeten a legfiatalabb korosztályt báb előadások, koncertek és kényelmes pihenőrész várják. Az őshonos udvarban pedig főleg a fővárosi nagyközönség – ezen belül a gyermekek számára – nyújt bepillantást a hazánkban tenyésztett állatfajok, -fajták és védett őshonos magyar haszonállatok sokaságába.

Az őshonos udvar egy stilizált, modern gazdaságot idéző bemutató téren mutatja be a hagyományos magyar állatfajták élő egyedeit és mezőgazdasági terményeket, növényeket. A látogatók olyan jószágokkal találkozhatnak, mint a magyar szürke szarvasmarha, kárpáti borzderes szarvasmarha, magyar tarka szarvasmarha, magyar házi bivaly, magyar parlagi szamár, kovásznai sárgafejű berke, gyimesi racka juh, suta racka juh, különféle tyúkfajták, gyöngytyúk, kacsa, liba, pulyka, magyar parlagi kecske, magyar óriás nyúl, illetve galamb.