Az agyunk épp olyan figyelmet és törődést igényel, mint a testünk többi része – sőt, talán még többet is! Ha szeretnéd, hogy a memóriád ne hagyjon cserben a legrosszabb pillanatokban, érdemes néhány agybarát finomságot beiktatnod a napi étrendedbe. Nézzük, mit ajánlanak a dietetikusok!

1. Dió

A dió valóban csodát tesz az aggyal! Ómega-3 zsírsavakban, E-vitaminban és antioxidánsokban gazdag. Már napi 50 gramm dió is képes javítani a reakcióidőnket és fókuszunkat.

2. Tej

A tehéntej B12-vitamint, A-vitamint, jódot és kolint tartalmaz – utóbbi különösen fontos a memória működése szempontjából. Egy bögre naponta, és máris tettél valamit az agyadért!

3. Gomba

Az oroszlánsörény gomba igazi sztár a kategóriában! B-vitaminjai és antioxidánsai csökkentik a gyulladást, miközben serkentik az idegsejtek növekedését.

4. Lazac

Ómega-3 bombával a kognitív hanyatlás ellen. A hidegvízi halak közül a lazac a legjobb ebből a szempontból. Ha rendszeresen fogyasztod, a memóriád és a gondolkodásod hosszabb távon is megköszöni.

5. Leveles zöldségek

Spenót, kelkáposzta és társaik tele vannak K-vitaminnal, foláttal és luteinnel. Ezek a tápanyagok mind segítenek lassítani az agyi öregedést.

6. Áfonya

Az áfonya antioxidánsai javítják az agysejtek közötti kommunikációt, csökkentik a gyulladást, és még a memóriát is tuningolják.

7. Avokádó

Az avokádó egészséges zsírokban és E-vitaminban gazdag, ami javítja az agy vérellátását, miközben megvédi az oxidatív károsodástól.

8. Tojás

Tojás nélkül nincs egészséges agy! Kolin- és B12-vitamin-tartalma kulcsfontosságú a neurotranszmitterek működéséhez, így a hangulatodnak és a memóriádnak is jót tesz.

Ne feledd: ezek az ételek nem csodaszerek, de rendszeres fogyasztásukkal hatalmas lépést tehetsz az agyad frissen tartásáért. Persze mindehhez társuljon egy kis mozgás, sok alvás és mentális kihívás is!

Forrás: parade.com

Indexkép: Shutterstock