Az agyunk épp olyan figyelmet és törődést igényel, mint a testünk többi része – sőt, talán még többet is! Ha szeretnéd, hogy a memóriád ne hagyjon cserben a legrosszabb pillanatokban, érdemes néhány agybarát finomságot beiktatnod a napi étrendedbe. Nézzük, mit ajánlanak a dietetikusok!
1. Dió
A dió valóban csodát tesz az aggyal! Ómega-3 zsírsavakban, E-vitaminban és antioxidánsokban gazdag. Már napi 50 gramm dió is képes javítani a reakcióidőnket és fókuszunkat.
2. Tej
A tehéntej B12-vitamint, A-vitamint, jódot és kolint tartalmaz – utóbbi különösen fontos a memória működése szempontjából. Egy bögre naponta, és máris tettél valamit az agyadért!
3. Gomba
Az oroszlánsörény gomba igazi sztár a kategóriában! B-vitaminjai és antioxidánsai csökkentik a gyulladást, miközben serkentik az idegsejtek növekedését.
4. Lazac
Ómega-3 bombával a kognitív hanyatlás ellen. A hidegvízi halak közül a lazac a legjobb ebből a szempontból. Ha rendszeresen fogyasztod, a memóriád és a gondolkodásod hosszabb távon is megköszöni.
5. Leveles zöldségek
Spenót, kelkáposzta és társaik tele vannak K-vitaminnal, foláttal és luteinnel. Ezek a tápanyagok mind segítenek lassítani az agyi öregedést.
6. Áfonya
Az áfonya antioxidánsai javítják az agysejtek közötti kommunikációt, csökkentik a gyulladást, és még a memóriát is tuningolják.
7. Avokádó
Az avokádó egészséges zsírokban és E-vitaminban gazdag, ami javítja az agy vérellátását, miközben megvédi az oxidatív károsodástól.
8. Tojás
Tojás nélkül nincs egészséges agy! Kolin- és B12-vitamin-tartalma kulcsfontosságú a neurotranszmitterek működéséhez, így a hangulatodnak és a memóriádnak is jót tesz.
Ne feledd: ezek az ételek nem csodaszerek, de rendszeres fogyasztásukkal hatalmas lépést tehetsz az agyad frissen tartásáért. Persze mindehhez társuljon egy kis mozgás, sok alvás és mentális kihívás is!
Forrás: parade.com
Indexkép: Shutterstock