E heti körkérdésünkre válaszoltak: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), Magyar Felnőttképzési Centrum Kft., SZTÁV Felnőttképző Zrt.

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE)

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) megalapítása, 2021. február 1. óta Európa egyik legnagyobb agrárfókuszú, multidiszciplináris képzési és kutatási intézményeként működik. Az elmúlt években megújult képzési palettáját a felsőoktatási szakképzésektől az alap- és mesterszakokon át a szakirányú továbbképzésekig és a doktori képzésig kínálja, magyar és angol nyelven. Campusai egyedülálló zöld környezetben helyezkednek el Gödöllőn, Budapesten, Gyöngyösön, Kaposváron, Keszthelyen és Szarvason.

A MATE képzéseire az országban egyedülálló módon virtuális képzési központok szerint lehet jelentkezni a felvi.hu E-felvételi rendszerében, melyek közül az Agrár- és Élelmiszertudományi Képzések Központ (AGRI-FOOD) kínálja a mezőgazdasághoz szorosan kapcsolódó képzéseket. A 2023/24. tanévben a gólyák több mint fele, 1.708 fő ezen a területen kezdheti meg tanulmányait.

MATE

A MATE gödöllői campusa – fotó: MATE

A MATE legtöbb hallgatót vonzó képzései évről évre a mezőgazdasági mérnöki, a kertészmérnöki, az élelmiszermérnöki, valamint a tájrendező és kertépítő mérnöki alapképzések, valamint a gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzés, de egyre népszerűbb az ötéves osztatlan agrármérnöki képzés is. Az agrár mesterszakok közül a növényorvosi, az élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnöki, a szőlész-borász mérnöki, a kertészmérnöki, valamint az élelmiszermérnöki mesterszakok voltak idén a legnépszerűbbek. A MATE iparági szereplőkkel való szoros és folyamatos együttműködése pedig azt is garantálja, hogy a hallgatók korszerű, versenyképes gyakorlati ismeretekre tesznek szert a képzés során.

A MATE és az ABZ Drone Kft. felnőttképzés keretében idéntől közös növényvédelmi drónpilótaképzést is hirdet szarvasi és keszthelyi képzési hellyel, amelyen mindenre kiterjedő elméleti és gyakorlati tudás sajátítható el a 21. század egyik legdinamikusabban fejlődő technológiájáról.


Az agrárképzések mellett a MATE számos olyan tudományterületet is felölel, amely közös életterünk és környezetünk megőrzéséért, fenntartható hasznosításáért és gyarapításáért tevékenykedik. Ily módon a MATE környezettudományi, természetvédelmi, gazdasági, műszaki, informatikai, pedagógiai, művészeti és művészetközvetítési képzéseket is kínál.

A legújabb trendek és ismeretek követése a diplomával rendelkezők számára is rendkívüli előnyt jelent a munkaerőpiacon. Ehhez nyújtanak kiváló lehetőséget a MATE diplomára épülő szakirányú továbbképzései, melyek közül az élelmiszeripari digitalizációs szakmérnök/szaktanácsadó és a hivatásos lótenyésztő szakmérnök/szakember képzéseket idén hirdeti először az egyetem.

A MATE képzéseire három felvételi időszakban, a normál felvételi eljárásban (február 15-ig), a pótfelvételi eljárásban (augusztus elején) és a keresztféléves felvételi eljárásban (november 15-ig) lehet jelentkezni a felvi.hu E-felvételi rendszerén keresztül.

Tölli Imre – Magyar Felnőttképzési Centrum Kft.

Milyen mezőgazdasági képzések közül válogathatunk? Először is külön kell választanunk a közoktatást és a felnőttképzést. Közoktatásban viszonylag széles a paletta. Az iskolák között nagy a változatosság oktatási színvonalban és felszereltségben is. A felnőttképzők között már más a helyzet. Az elérhető képzések listája évek óta szinte nem változik, alig néhány képzés elérhető, és nincs is igény többre. Domináns az aranykalászos gazda, ebből képeznek a legtöbbet. A közoktatási intézményekhez hasonlóan a felnőttképzők között is nagy a színvonalbeli különbség egyes képzők között. Volumenben következők a hatósági képzések: növényvédelmi (zöldkönyv), drónpilóta, munkagépkezelő, vadász.

felnőttképzés

Ezeken kívül alig van másra igény. Amiből közoktatásban is, felnőttképzésben is hiány van, az a kertész és állattenyésztő szakmunkásképzés. Fizetőképes kereslet kevés van, viszont a munkaerőpiac igényelné a jól képzett munkaerőt. Az a jellemző, hogy közoktatásba jellemzően az megy, akinek a szülei is ezzel foglalkoztak, felnőttképzésbe meg az, akit a hatóság vagy a pályázat rákényszerít. Hiába csináltunk pl. horgásztókezelő képzést, még támogatott formában is nagyon nehéz egy csoportot összehozni. Hasonló a helyzet a többi speciális képzéssel is, pl. a biogazda-, patkolókovács-képzéseket évek óta nem tudjuk megrendezni – zömmel az érdeklődés hiánya miatt.

Néhány képzésre még lenne is igény, pl. mezőgazdaságigép-kezelő, lovastúra-vezető, viszont olyanok a belépési feltételek, amiket nem vagy csak nehezen tudnak az érdeklődők teljesíteni.

Az MFC az északkeleti régió kiemelkedő mezőgazdasági felnőttképző intézménye, mely alkalmazkodik a változó piachoz. Hiszen hiába van lehetőség sokféle képzésre, ha nincs azokra igény. Az MFC továbbá meg tud valósítani olyan nem szakmai képzéseket is, ahol nem a papír, hanem a tudás a lényeg, és ezeket az egyedi igényekhez szabja (céges megrendelések, egyedi igények alapján).

SZTÁV Felnőttképző Zrt.

Mire jó az aranykalászos gazda végzettség?

Földet örökölt, földet vásárolna vagy a már meglévő vállalkozása számára pályázati forrást szeretne igénybe venni?

Igen, ezekhez mind kötelező az aranykalászos gazda államilag elismert mezőgazdasági végzettség.

A képzés célja: olyan szakember képzése, aki rendelkezik általános mezőgazdasági szakismerettel, a mezőgazdasági munkák végzéséhez szükséges ismeretekkel, a vállalkozói tevékenységhez szükséges alapismeretekkel, és aki a mezőgazdasági termelési munkákat gazdaságos, környezetkímélő technológiákkal képes elvégezni.

A szakképesítéssel betölthető munkakörök: aranykalászos gazda, vegyes profilú gazdálkodó, önálló gazda, őstermelő, szántóföldinövény-termesztő.

A képzésről röviden:

- online elméleti képzés
- kontaktórás gyakorlati napok
- előzetes tudásszintfelmérés alapján, a képzés ideje 6 hét
- képzés és vizsga egy helyen, vizsgagarancia
- folyamatosan induló csoportok

Az aranykalászos gazda bizonyítvány megszerzése után a kormányhivataltól ingyen igényelhető mezőgazdasági gépkezelői jogosítvány. A jogosítvány a tulajdonosát feljogosítja 37 kW feletti teljesítményű traktor, 2 méter feletti vágóasztal szélességű önjáró mezőgazdasági betakarítógép (kombájn) vezetésére, fejő és tejfeldolgozó gép, illetve baromfikeltető gép kezelésére.

Cégünkről:

Társaságunk közel 50 éve a szakképzés és a felnőttképzés területén jelentős piaci és szakmai szereplő. Azon dolgozunk, hogy partnereink maradéktalanul megkapják mindazt a szaktudást és egyéb feltételt ahhoz, ami az eredményes vizsgához szükséges, és sikeres szakemberekké váljanak.

Széles a képzési kínálatunk mind mezőgazdasági, mind műszaki, közlekedési szakterületen.

Kiemelt szakmai képzéseink:

- Ipari olaj- és gáztüzelőberendezés-kezelő (alapképzés, kötelező továbbképzés)
- Kazánkezelő (alapképzés, kötelező továbbképzés)
- Kazángépész
- Nyomástartóedény-gépész
- Aranykalászos gazda
- Lovastúra-vezető
- Lóápoló és -gondozó
- Lovászmester
- Hatósági gépkezelő (földmunkagép, targonca, emelőgép)

Érdeklődés esetén keresse kollégáinkat a +36 20 773 4001-es telefonszámon, vagy írjon e-mailt részünkre a sztav@sztav.hu e-mail-címre.