A magyar víziszárnyasok amerikai exportjáról és a mangalicasonka szállításának lehetőségeiről is tárgyalt az Egyesült Államokban a magyar agrárminiszter kedden.

Nagy István amerikai látogatásának második napján a tudományos együttműködésekről, az egyetemi képzések akkreditálásáról, kölcsönös elfogadásáról is egyeztetett az Egyesült Államok mezőgazdasági miniszter-helyettesével. Óriási lehetőségnek nevezte a Debreceni Egyetem együttműködését Dél-Dakota állam egyetemével, valamint a magyar Állatorvostudományi Egyetem diplomájának akkreditálását az Egyesült Államokban.

Tovább kell erősíteni az agrárkapcsolatokat az Egyesült Államokkal

A versenyképesség, az élelmiszer-önellátás és a fenntarthatóság hármasának egyensúlyban tartása szükséges ahhoz, hogy hosszú távon is eredményes és fenntartható legyen az agrárium – jelentette ki Nagy István az amerikai Kongresszus Mezőgazdasági Bizottságának elnökével, Glenn Thompsonnal történt találkozóján, Washingtonban.

Nagy István agrárminiszter

Nagy István az amerikai Kongresszus Mezőgazdasági Bizottságának elnökével, Glenn Thompsonnal történt találkozóján, Washingtonban – fotó: Pelsőczy Csaba

Fontos az összefogás az éghajlatváltozás hatásainak kezelésében

A miniszter az MTI-nek adott nyilatkozatban arról is beszámolt, hogy megállapodás született a regionalizációs szabályozásról zajló egyeztetések felgyorsításáról, amelyek révén megnyílhat az út a magyar termékek előtt Amerikába, valamint az állategészségügyi szabályozásokról is szó esett tárgyalásain.

Nagy István azt is elmondta, hogy találkozott az Egyesült Államok szövetségi agrárminisztereit tömörítő tanács vezetőivel, ami szavai szerint "olyan tapasztalatcserét és szövetségépítést jelent, ami segít hosszútávon megalapozni a magyar agrárium sikerét is". Emellett tárgyalt a Képviselőház mezőgazdasági bizottságának elnökével is.

A miniszter fontosnak nevezte az összefogást az éghajlatváltozás hatásainak kezelésében. Óvott attól, hogy a mezőgazdaságot nevezzék a klímaváltozás egyértelmű felelősének, ugyanakkor lényegesnek mondta a technológiaváltást, és azt, hogy miként tud hozzájárulni a mezőgazdaság a klímaváltozás negatív hatásainak mérsékléséhez.

Példaként hozta, hogy Magyarországon minden idők legnagyobb erdősítési programja zajlik, valamint a legnagyobb technológiai megújulás az állattartásban és feldolgozóiparban. Az éghajlatváltozás kapcsán megállapította, hogy létezik egy humanitárius felelősség abban, hogy azok az államok nagyobb segítségben részesüljenek, amelyeket jobban érint.


Elengedhetetlen a precíziós technológiák alkalmazása

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy a szélsőséges időjárás globális kihívások elé állítja hazánkat is, amit egyedül nem tudunk megoldani, ezért számítunk az olyan szövetségesekre, mint az Egyesült Államok. A klímaváltozás hatásainak leküzdéséhez és társadalmi elvárásoknak történő megfeleléshez elengedhetetlen a precíziós technológiák alkalmazása.

A folyamatos változások következtében ma már nem művelhetünk úgy földet, ahogy azt apáink tették. Az klímaváltozásért nem lehet a gazdatársadalmat felelőssé tenni. Szövetségesek és barátok kellenek, hogy a termelőket meg tudjuk védeni. Nem veszélyeztethetjük az élelmiszer ellátást, de az unokáink számára is biztosítani kell az élhető környezetet

– tette hozzá.

A miniszter kitért arra is, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar alapjaiban újul meg, az Egyesült Államok pedig egyszer már komoly szerepet játszott a hazai agrárium modernizálásában, amire most is szeretnénk támaszkodni.

Nagy István az amerikai Kongresszus Mezőgazdasági Bizottságának elnökével, Glenn Thompsonnal történt találkozóján, Washingtonban

Nagy István, Glenn Thompsonnal tárgyal – fotó: Pelsőczy Csaba

Nagy István az agráriumban lévő generációváltásra is felhívta a figyelmet

Perspektívát kell adni azzal kapcsolatban, hogy érdemes gazdálkodni, ami nem pusztán egy szakma, hanem egy életforma.

Ha a magyar fiatalok megtanulják a tengeren túli technológiákat és kapcsolatokat építenek ki az Egyesült Államokban, akkor később a gazdasági együttműködések területén is még eredményesebbek lehetünk.

Emellett az is lényeges, hogy a Magyar Országgyűlés és a Kongresszus Mezőgazdasági Bizottsága még szorosabban együttműködjön egymással, így sokkal jobban fel lehet hívni a társadalom figyelmét a mezőgazdaság nélkülözhetetlen szerepére és az agráriumban zajló változásokra. Ha a gazdaság jól működik, akkor az agrárpolitika is sikeres – fejtette ki.

A további eredményes együttműködés érdekében Nagy István hivatalos látogatásra hívta a Kongresszus Mezőgazdasági Bizottságának elnökét Magyarországra – áll az Agrárminisztérium közleményében.

A miniszter Washingtonból Indiana államba utazott, az amerikai mezőgazdaság számára kulcsfontosságú szövetségi államba, ahol Indianapolis-ban tárgyal politikai vezetőkkel és az üzleti szféra képviselőivel. Ezt követően Nagy István Chicagoba is ellátogat.