A Magyar Államkincstár mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokkal foglalkozó részlegének mobilGAZDA elnevezésű alkalmazása azért született meg, hogy a gazdálkodókat segítse a támogatásokkal összefüggő ügyintézési feladatok elvégzésében.

A mobilGAZDA legfontosabb funkciója lehetővé teszi a termelők számára, hogy hitelesített és geo-referált fényképeket küldhessenek a Kincstár számára a támogatások alapját képező földterületeikről, állataikról, gépeikről vagy mezőgazdasági épületeikről. Az alkalmazás rögzíti a fényképkészítés helyét és irányát, majd továbbítja az adatokat a Kincstárnak. Így

a hangsúly a hosszadalmas és költséges helyszíni ellenőrzésekről eltolódhat a fénykép-kiértékelés irányába.

2025-től kezdődően – az Európai Bizottság vonatkozó jogszabálya alapján – a fotókészítés kötelező lesz bizonyos intézkedések esetében, ha a gazdálkodó ennek nem tesz eleget, akkor támogatási igényét jogosulatlanként kell kezelni. 2027-től minden területalapú intézkedés esetében kötelező lesz a fotómonitoring használata.

Ha többet szeretnél tudni az agrártámogatásokhoz kapcsolódó mobilGAZDA alkalmazás használatáról, érdekel más gazdák tapasztalata, jelentkezz a mobilGAZDA Agroinform webináriumra!

A webinárium időpontja: 2023. november 9., csütörtök, 9:00

A webinárium online lesz követhető az Agroinform portálon. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével lehet. A csatlakozási linket emailben fogják megkapni a jelentkezők.

PROGRAM

9:00 Szakértői kerekasztal-beszélgetés, résztvevők:

  • Detre Miklós, elnökhelyettes (Magyar Államkincstár)
  • Szerletics Ákos, osztályvezető (Magyar Államkincstár)
  • Fülöp Tamara, szakértő (Magyar Államkincstár)
  • Simon Attila, gazdálkodó

A kerekasztal-beszélgetés témái: a mobilGAZDA applikáció szerepe az adminisztrációban, funkciók, gazdálkodói tapasztalatok, az alkalmazás használata során felmerülő problémák és megoldások.

10:00 Kérdések és válaszok

A Kincstár a mobilGAZDA-ra nem mint egy elkészült munkára tekint, hanem egy olyan eszközre, ami egyre nagyobb szerepet tölt majd be az agrártámogatások ügyintézésében. Ennek megfelelően folyamatosan fejlesztik tovább egyrészt saját ötleteik, másrészt a felhasználói visszajelzések alapján. A letöltések száma - meghaladva a várakozásokat- már átlépte a 36 ezret. Az alkalmazás ingyenesen elérhető a Google Play és App Store digitális tartalomszolgáltatóknál.

A rendezvény támogatója a Magyar Államkincstár.