2008-ban rendezte meg első ízben a Civilek Nagyszokolyért Egyesület a "Gazdatalálkozó, Traktorverseny és Családi nap"-ot. Az elnevezésében szereplő hármas cél a mai napig jellemző, de továbbra is a traktorverseny programelem a leghangsúlyosabb.

Már az első alkalommal is nagyon nagy sikere volt a falusias, családias piknik-hangulatnak, amit az egyesület a mai napig igyekszik megőrizni.

A falusi összefogásnak az évek során kialakult a rendje: az önkormányzat, a polgárőrség, a gazdák és a faluban élő emberek együtt készülnek fel a gazdanapra.

A verseny egyben találkozó is, hiszen a környékről - Nagyszokolyon túlról (Iregszemcséről, Tamásiból, Magyarkesziből és Fornádról) is sokan érkeznek.

A kisgyerekes családok is szívesen látogatnak ki a rendezvényre, sok ingyenes gyerekprogram gondoskodik a legkisebbek szórakozásáról. Az egyesület igyekszik a falusias jelleget minél inkább megőrizni: a gyerekek egyik kedvence, az ugrálóvár is szalmából van.

Kezdetben csak pótkocsis tolatás és szlalom ügyességi versenyszámok voltak, majd gyorsulási versennyel is bővült a program. Azért, hogy a nézők számára még látványosabb legyen, egy időben mindig két traktor versenyez a tükörkép pályán.

Az eddigi legtöbb kategóriát 2014-ben fogják indítani, idén jelennek meg először külön a 150 LE alattiak és felettiek. Ezt is az igények indokolták, ahogy a veterán kategória bevezetését is, hiszen két-három éve megjelentek a versenyzők között a veterán traktorosok. Ezek a gépek hatalmas népszerűségnek örvendenek a látogatók és a gyerekek körében, csak úgy, mint a legmodernebb traktorok.

További kuriózum még a Gyenei Sándor által megkoreografált traktor karusszel, mely során a lovas karusszel mintájára kötelékben mozognak a traktorok, de ez a zenére végzett, összehangolt mozgás a "traktorok táncának" is nevezhető.

Újdonság, hogy idén egy applikáció is elérhető lesz az androidos telefonokról, mely segítségével virtuálisan is végig lehet menni a szlalompályán és az időeredmények élőben nyomonkövethetők.

A részletes programért kattintson IDE.