Az orosz Vavilov Egyetem az utóbbi években a „Priority 2030" program keretében komoly fejlesztéseket hajtott végre a gyorsított növénynemesítés megvalósítására, és egy modern nemesítői komplexumot hoztak létre  – írja az agroxii.ru.

Az egyetem genetikai és biotechnológiai laboratóriumaiban olyan programokat hoztak létre, amelyek egy évben több generáció előállítását teszik lehetővé, ami jelentősen lerövidíti az új fajták előállítási idejét.

Okszana Tkacsenko, vezető kutató elmondta, a vernalizáció (jarovizálás) segítségével és a fitotronban történő nevelés segítségével egyes fajokból évente akár négy generációt tudnak előállítani, ami nagy mértékben felgyorsítja egy új fajta előállítását, amihez hagyományos módszerek alkalmazásával 10-15 évre, a hosszabb tényészidejű kultúráknál (pl. az őszi búzánál) még többre lenne szükség.


A nemesítéshez többek között embriókultúrát és a szövettenyésztést alkalmaznak. Állításuk szerint ezzel az orosz kutatók jórészt behozták növénygenetika terén a szovjet időkben kialakult lemaradásukat.

Indexkép: Pixabay