PREGA – Precíziós Gazdálkodás Konferencián Computer tomográfia alkalmazása a nyúltenyésztésben címmel tartott előadást Dr. Donkó Tamás egyetemi docens, a Medicopus Nonprofit Kft. kutatási egység vezetője.

Kiemelte, hogy több évtizede folyik Magyarországon agrárkutatás képalkotó diagnosztikai eszközök használatával. A tenyésztett haszonállatfajták közül, amit be tudnak helyezni egy diagnosztikai képalkotóba – például: juh, kecske, baromfi, sertés, nyúl, borjú –, azon a szelekciós vizsgálat anélkül elvégezhető, hogy nagyobb megterhelést jelentene az állatoknak.

A képalkotó diagnosztikai eszközök használatának fejlődését, a nyúl példáján keresztül mutatta be.

A szelekció fontosságáról Dr. Donkó Tamás az előadása elején tisztázta, hogy a szelekciós programban rövid idő alatt kell vizsgálni a nyulakat és szintén nagyon gyorsan kell az adatokat, eredményeket kiértékelni, a nyúltelep számára megküldeni. Mindez azért nagyon fontos, mert az állattenyésztő arra kíváncsi, hogy az élő állat milyen értékes húsrészmennyiséggel rendelkezik, hiszen a vágóhídon ez jelenik meg termékként.

A komputertomográfia (CT) segítségével költséghatékonyan, élő állapotban vizsgálható az állat – adott példában a nyúl – és nagy pontossággal becsülhető az állat értékes húsrésze – nyúlnál a hosszú hátizom és a combizom térfogata, valamint súlya.

Néhány évtizede a képek elemzéséhez elengedhetetlen volt az emberi munka, napjainkban viszont az adatok összehasonlítása, elemzése is digitálisan történik.

Dr. Donkó Tamás előadásában számokkal bizonyította, hogy a CT szelekcióval mind az állattelep üzemi teljesítménye, mind a vágási kitermelés kimagasló.

Indexkép: Pixabay