A benzinesek esküsznek arra, soha nem vennének dízeles autót, de most egy kicsit nyerő helyzetbe kerülhetnek a gázolajat tankolók, hiszen a hatósági áras üzemanyaggal akár fűteni is lehet, ami a szakemberek számításai szerint olcsóbb fűtési mód lehet a jelenlegi piaci árak mellett - írja az index.hu

Előkerültek az olajkályhák

Egyre több magyar háztartásban kerülnek elő a régi olajkályhák a rezsidíjak emelkedése miatt. Egy kéményseprő szerint tüzelőolajat ugyan már évek óta nem lehet kapni, most mégis sokan tisztíttatják ki a kéményeket és veszik elő az 1990-es évekig népszerű berendezéseket.

A szakember elmondta, hogy az olajfűtés azon háztartásokban lehet opció, ahol a gázfogyasztás a kedvezményes keretet meghaladja és a kémény adott a kályhák működtetéséhez. Csökkentheti a rezsiköltségeket az, ahol van még működőképes olajkályha és dízelautó is.

Olajjal szinte senki nem fűt

A kilencvenes évek csalási gyakorlata volt az olajszőkítés, amikor az élelmesebbek a fűtésre és az üzemanyagként használt gázolaj ára közötti különbséget használták ki. Abban az időben az olcsó háztartási tüzelőolajat töltötték az autókba.

Most viszont fordított a helyzet, mivel a kormányzat a magántulajdonú autókba tankolt dízel árát rögzítette a piaci ár alatt, miközben ugyanezt a fűtéshez csak sokkal drágábban lehetne megvenni. Ez legfeljebb néhány ezer embert érint, hiszen napjainkban tisztán olajjal szinte senki nem fűt Magyarországon. (Negyven éve olyan elterjedt volt az olajfűtés, hogy az akkori becslések szerint kétmillió olajkályhát használtak a magyar háztartásokban.)

hőmérő

Lesznek, akik újra előveszik az olajkályhát – fotó: pixabay.com

A fűtésre használt ársapkás gázolaj a nem rezsicsökkentett gáznál is olcsóbb

Mivel egy köbméter gáz fűtőértéke nagyjából megegyezik egy liter gázolajéval, és az ársapkás 480-as dízel jóval olcsóbb, mint a lakossági piaci áron köbméterenként 747 forintba kerülő földgáz, lesznek, akik emiatt újra előveszik a régi, de még üzemképes olajkályhákat.

Persze át kell gondolni mindezt, hiszen az olajkályha használata nem túl kellemes, a fűtőanyag beszerzése kimeríti a csalás fogalmát, és még a dízelautó tankjából is ki kell varázsolni valahogy a gázolajat. Kérdés, hogy valóban megéri-e?