A precíziós gazdálkodás egyik kulcsfontosságú pillére az agráradat és ennek az adatnak a kommunikációja különböző, hálózatba kötött eszközök között. (Ilyen adatnak számít az elvetett magok pontos helye, a sorok távolsága, a fordulók meghatározása stb.) Ezeket az adatokat a legnagyobb precizitással kell begyűjteni az általános infrastruktúrától távol eső területeken, szántóföldeken is.

A 2022 májusi PREGA konferencián Elő László, rendszermérnök (Infobex Kft.) tartott előadást Műholdaktól a roverig – a legkorszerűbb 4GNSS RTK korrekciós jelszolgáltatás címmel.

Elő László az előadásában arról beszélt, hogy a teljes lefedettség elérése milyen kihívásokat jelent a szolgáltatók számára: milyen hardverekkel, valamint milyen szoftverekkel tudták kialakítani a legújabb, országos lefedettséget biztosító hálózatot.

Részletesen bemutatta, a felhasznált eszközöket és az elhelyezése során használt követelményrendszert, amelynek minden esetben meg kellett felelni. Kitért arra is, hogy a hálózat kialakítása során fontos szempont volt a biztonságos működés, különös tekintettel a váratlan problémák (pl. áramszünet) és a természetesen előforduló zavaró hatások (az ionoszféra és a troposzféra okozta interferenciákat) kiküszöbölése.

Mi az RTK?

RTK (Real Time Kinematic) korrekciók előállítására alkalmas referenciaállomás-hálózat, amely centiméter pontosságú műholdas helymeghatározást tesz lehetővé.

Hogyan működik az RTK hálózat?

Legfőbb elemei az ismert hálózati koordinátákon elhelyezett referenciaállomások, amely műholdak segítségével továbbítják az adatokat az Ntrip Caster szerverre. A szerver az interneten keresztül csatlakozik a különböző felhasználói eszközökhöz (roverekhez) és másodperc alapú kommunikációt folytatnak. Így valós és pontos adatokkal dolgozhatnak a felhasználók, illetve azok a gazdálkodókat támogató programok, amelyeknek ezekre az adatokra szükségük van.

Elő László az előadásában bemutatja, hogy

  • a GPS, GLONASS, GALILEO és BEIDOU navigációs rendszerekhez csatlakozni képes 4GNSS VRS RTK hálózat milyen előnyöket nyújt a felhasználók számára.
  • a VRS technológia használatának előnyei hogyan jelentkeznek az üzemeltetés és a felhasználás során.
  • a monitoring rendszer működését és szükségszerűségét.

PREGA – Precíziós Gazdálkodási Konferencia és Kiállítás 2023

Mentsd el a dátumot már most!

Időpont: 2023. február 8-9.
Helyszín: Aquaworld Kongresszusi Központ, Budapest

Szekciók:

• Szántóföldi növénytermesztés

Farm-menedzsment: mezőgazdasági döntéstámogató szoftverek szekció

Talaj és termőképesség szekció

Vetés és genetika szekció

Tápanyag-gazdálkodás, öntözés szekció

Drónok a mezőgazdaságban: monitoring és légi kijuttatás szekció

Növényvédelem és növénykondicionálás szekció

Aratás és kapcsolódó műveletek, szenzorok, mérések szekció

• Agráradat szekció

• Precíziós gyümölcs- és szőlőtermesztés szekció

• Indoor farming és precíziós zöldségtermesztés szekció

• Precíziós állattenyésztés szekció

• Adattudomány a gyakorlatban szekció

• Digitális Élelmiszeripar szekció

Indexkép: Shutterstock