Az illetékes német hatóságok április 3-án kiadott különleges rendelkezése – szigorú feltételek mellett – engedélyezi korlátozott számú külföldi idénymunkás beléptetését a zöldség-gyümölcs betakarítás megkönnyítése, pontosabban lehetővé tétele céljából – írja a topagrar.com.

A korábbinál kisebb csoportokra bontják a munkavállalókat a járványveszély miatt – fotó: topagrar.com

A szövetségi agrárminisztérium felmérése szerint júniusig 100.000 külföldi munkás beérkezése elegendő lehet, akikhez nagyobb számú helyieket is toboroznak. Az engedély azonban egyelőre, április-május hónapra maximum 40.000 külföldi személy beutazására szól. A beléptetés és hazautazás kizárólag repülőgéppel történhet, és a befogadó üzem csoportosan szállítja el az érkezőket a munkavégzés színhelyére.

A szóban forgó szezonmunkásoknak a beérkezést követő 14 napon át a helyi lakosságtól elszigetelt szállásokon kell tartózkodniuk, ahol a német hatóságok a korábbinál kisebb csoportokban helyezik el őket, és gondoskodnak az esetleges megfertőződések kezeléséről. A munkavégzés alatt szigorúan be kell tartani a német hatóságok előírásait (védőruházat, szájmaszk, személyes higiénia, stb.).

Fertőzés esetén a német állam gondoskodik a külföldi idénymunkások kezeléséről – fotó: Adobestock

A legfrissebb hírek szerint az első, idénymunkásokat szállító repülőgép már meg is érkezett Németországba, az ottani zöldségtermesztők pedig nem várt segítséget kaptak a lakosság (főleg a munka nélkül maradt emberek) részéről, akikkel együtt a helyi zöldségeknek a termőhelyen való maradásának veszélye jelentősen mérséklődött.