Hamarosan megkezdődik a primőrszezon a kertészeti ágazatban, a termelők pedig aggódnak, hogy lesz-e elegendő munkaerő. Jelenleg a korai, fólia alatt termesztett spárga betakarítása a legsürgetőbb, itt már most gondot okozhat az idénymunkások hiánya. Azt már most tapasztalják a kertészetek, hogy egyre több itt dolgozó román és ukrán vendégmunkás tér haza a koronavírus-járvány miatt, vagy nem érkeznek azok, akik későbbi időpontra ígérték magukat – mondta az InfoRádióban Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke, majd hozzátette:

A külföldi idénymunkások elmaradásával kialakult helyzet orvoslására el kell gondolkodni azon, hogy az újonnan elbocsátottakat és a közfoglalkoztatottakat hogyan lehetne bevonni a kézimunka-igényes kertészeti termelésbe.

Kezdődik a szezon, de nincs elég munkaerő – fotó: Pixabay

„Az elmúlt napokban a kertészet is megérezte a vásárlási lázat, de megfelelő mennyiségű kertészeti termékkel, zöldséggel és gyümölccsel el tudja látni a belföldi igényeket a hazai termelés is” – hangsúlyozta. Hozzátette, reméli a fagyok nem fogják csökkenteni a termés mennyiségét.

A szállítási korlátozásokból adódó nehézségek is sújtják a kertészeteket. Mártonffy Béla szerint finomítani kellene a szabályozásokon, hogy zökkenőmentesen haladhasson a szállítmányozás.

A határforgalom továbbra is lassú, ami a friss termékek esetében komoly probléma.

A haza termékek forgalma zavartalan, de az import jelentősen lecsökkent. Véleménye szerint zöld folyosókat kellene nyitni a kamionok gyorsabb mozgása érdekében.

A kertészti vállalatok közül jelentős számban Olaszországból szerzik be a csomagolóanyagot, hogy a magyar termékeket a megfelelő kiszerelésben el tudják juttatni a boltok polcaira. Mártonffy Béla szerint ez egy kisebb probléma, amit a vállalkozásoknak meg kell oldani.

A termelőknek idén kreatívabbnak kell lenniük – fotó: Pixabay

Petőházy Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke az InfoRádiónak elmondta, a szántóföldi növénytermesztésben csak kisebb logisztikai nehézségek hátráltatják az idén a szokásosnál korábban kezdődő tavaszi munkákat.

A kiszállításoknál lehetnek kisebb lokális problémák, de a szükséges vetőmag- és műtrágyamennyiség már az országban van.

A termelőknek idén a szokottnál több kreativitásra lesz szükségük, hogy legjobb tudásuk szerint elvégezzék a munkájukat – mondta az elnök. Hozzátette, most a legnagyobb kihívás a tavaszi munkacsúcs levezénylése, de bízik benne, hogy ez sikeres lesz és aratásra már normalizálódik a helyzet.