Több rost, jobb memória
Egy friss kutatás meglepő összefüggésre világított rá: a rostbevitel nemcsak a bélrendszer működését javítja, hanem az agyműködésre is pozitív hatással lehet. A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány szerint a prebiotikus rostok – mint az inulin vagy a frukto-oligoszacharid – rendszeres fogyasztása növeli a bélben található jótékony baktériumok, például a Bifidobacteriumok számát, ami a kognitív funkciók javulását eredményezheti.
A vizsgálat során 36 hatvan év feletti ikerpár egyik tagja napi rostkiegészítőt, a másik placebót kapott 12 héten át. A rostot szedők nemcsak jobban szerepeltek memóriateszteken, de a bélflórájuk is kiegyensúlyozottabb lett.
A kutatás vezetője, Mary Ni Lochlainn, a King's College London klinikai előadója úgy fogalmazott: „Meglepődtünk, hogy ilyen rövid idő alatt is mérhető javulás történt." A pozitív hatás hátterében a bél és az agy közötti kapcsolat – az úgynevezett bél-agy tengely – áll. Ez a hálózat idegeken, hormonokon és gyulladáscsökkentő anyagokon keresztül működik, így hatva nemcsak az emésztésre, hanem a vércukorszintre, csontokra és mentális frissességre is.
De hogyan vigyünk be elég prebiotikus rostot?
Nina Olsen táplálkozási szakértő szerint napi 25–35 gramm rost az ideális, amelyből 10–20 gramm legyen prebiotikus. Fontos azonban a fokozatosság, mert a túl gyors emelés puffadást, görcsöket okozhat.
A természetes források – mint a banán, fokhagyma, póréhagyma, spárga vagy articsóka – a legjobbak, de ha kiegészítőre van szükség, akkor ügyeljünk a fokozatosságra.
Forrás: in.hu
Indexkép: Shutterstock