Számos kutatás bebizonyította, hogy talajainkat a savanyító hatások folyamatosan és egyre erőteljesebben érik. Az intenzív növénytermesztés miatt hamarabb jelentkeznek a tünetek. A rossz víz- és levegőgazdálkodás, a tömörödött, nehezen művelhető, vagy éppen szerkezet nélküli talajállapot, a kalciumhiány, és az ezzel párhuzamosan kialakuló savanyú kémhatás, mind ennek a leromló folyamatnak a következménye.

A pH-érték csökkenésével, a talaj savanyodásával a tápanyag-hasznosulás jelentősen romlik (1. ábra). A repce részben a sekély vetésmélysége és részben magas tápanyag igénye, a kalászos növényeink pedig sekélyebb gyökerezésük miatt még inkább érzékenyek a termőhelyi viszonyokra, a talajállapotra, illetve az azon keresztül megnyilvánuló szélsőségekre.

Műtrágya hasznosulás

1. ábra Műtrágya hasznosulás változása a pH érték függvényében

Miért kiemelkedően fontos az őszi vetés előtti kalciumpótlás mind repcében, mind kalászosban?

  • Különösen a repce igényel aprómorzsás talajszerkezetet. Egy leromlott, savanyú talajból nehéz vagy csak nagy költségek árán lehet jó minőségű vetőágyat készíteni.
  • Hosszú tenyészidő (gyakorlatilag a szántóföldön töltenek négy évszakot) – a talaj levegő-, víz- és hőgazdálkodási színvonala nagymértékben befolyásolja a növény élettevékenységét, fejlődését és teljesítőképességét.
  • Tápanyag-hasznosulás – és itt nemcsak a makro-, hanem a mezo- és mikroelemek hasznosulásának jelentőségét is hangsúlyozzuk. Savanyú talajban a tápelemek felvehetősége a savanyodás mértékével arányosan korlátozódik.

talajjavítás

Különösen a repce igényel aprómorzsás talajszerkezetet

Rendkívül fontos tehát a termelésünk alapját jelentő talaj feljavítása és aktiválása. A helyreállított talajkémhatás (pH) az egyik legfontosabb előfeltétele a megfelelően és hosszú távon eredményesen művelhető és jó szerkezetű talajállapotnak. A talaj kémhatásának helyreállítását kalciumpótló anyagokkal tudjuk elérni! Fontos leszögeznünk: a talajsavanyodás a talaj kalciumvesztésének következménye, így a kalciumot kell – mégpedig elegendő mennyiségben, könnyen oldódó formában – visszajuttatnunk.

Vigyázat: nem a műtrágyaszükséglet csökkenésről, hanem a kiszámított és kijuttatott műtrágya jobb hasznosulásáról beszélünk. A gazdálkodás költséghatékonysága tekintetében a kijuttatott műtrágya érvényesülése a terméshozamokban sarkalatos kérdés.

A helyreállított talaj fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságai is javulnak, aktívabbá válik. A kalcium talajba kerülésének hatására a talaj szerkezete morzsalékosabbá, porózusabbá, vagyis lényegesen könnyebben művelhetővé válik. A levegő- és vízháztartása helyreáll, így a növények gyökérfejlődése intenzívebb lesz, felpezsdül a talajélet is, amelyek segítik a jobb tápanyagfelvételt és visszaszorítják a növényeket megbetegítő patogén szervezeteket.

kalciumpótlás

Egészséges talajban a növények gyökérfejlődése intenzívebb, tápanyagfelvétele hatékonyabb

A kalciumpótlásra sokféle minőségű, mennyiségű és formájú anyag létezik. Ideális megoldás a probléma kezelésére az aktív kalcium hatóanyagú (kalcium-oxid) termék a TERRACALCO 95, amely 2-8 mm szemcsés szerkezetének és kezelhető hektáronkénti dózisának köszönhetően műtrágyaszóróval könnyen kijuttatható, kiváló vízoldhatósága révén a talajban gyorsan fejti ki jótékony hatását. A savanyú talaj kémhatását a semleges irányba mozdítja el, aktiválja a talajéletet, javítja a talaj szerkezetét, vízháztartását, ezáltal a szélsőségekkel szembeni – pl. aszály – ellenállóságát és a műtrágya-hasznosulást.

TERRALCALCO 95 logó

Legfőbb előnyei összefoglalva: gyorsan és pontos adagolással, egyenletesen, időben rugalmasan kijuttatható, hatását gyorsan kifejtő kalciumpótló anyag.

A talajjavítás pozitív hatásait már évezredekkel ezelőtt is bizonyították. Ne késlekedjünk kihasználni ezt a kedvező megoldást!

Carmeuse Hungária Kft.