A DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) szervezésében lezajlott mezőgazdasági gépes seregszemlét – amely a legnagyobb a világon – kétévente rendezik meg, az előző a koronavírus-járvány miatt maradt el. Így a négy évnyi szünet után érthető módon óriási volt az érdeklődés nemcsak a látogatók, hanem a kiállítók oldaláról is: 52 országból több mint 2800 kiállító mutatta be legújabb innovációt. Közöttük 15 magyar, mint azt dr. Malene Conlong-tól, a kiállítás nemzetközi kommunikácóért felelős menedzserétől megtudtuk. Nagyszerű siker, hogy az Agritechnica Innovation Awards-ra, azaz az Agritechnica Innovációs Díjára benyújtott 251 pályamunkából 218 világelső innovációként jelenhetett meg, köztük a kecskeméti Busa Bt. új talajművelési rendszere.

Azt pedig mi, az Agroinform munkatársai élhettük meg óriási sikerként, hogy első alkalommal lehettünk az Agritechnica kiállítás hivatalos online magyarországi médiapartnere.

A kiállításról készült hírfolyamunk és videóink ide kattintva érhetők el.


Minden bizonnyal fontos szerepe lesz az agrárium jövőjének alakításában a múlt szombaton zárult Agritechnicának, hiszen mint arra Dr. Lothar Hövelmann, az Agritechnica szervezője, a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) vezérigazgatója rámutatott: speciális időszakban speciális tartalommal jelentkeztek.

agritechnica

"A gépipar szíve az Agritechnica ritmusára dobog" – forrás: agritechnica

"Oroszország háborúja megváltoztatja az alapvető gazdasági prognózisokat, az európai zöld megállapodás csökkenti a rendelkezésre álló mezőgazdasági inputok választékát, a kamatpolitika előre tekintő beruházástervezést követel, a klímaváltozás pedig rugalmas termelési folyamatokat igényel. Ezt csak találékonysággal és innovációval lehet ellensúlyozni" – magyarázta Hövelmann.

Stratégiai kérdéssé vált az energiahatékonyság

2023 augusztusában a DLG több mint 2 300 európai gazdálkodót kérdezett meg az üzleti környezetről és befektetési szándékaikról, a DLG "Short Study Agrifuture Insights" részeként. Különösen a szántóföldi növénytermesztők és a sertéstenyésztők látják a növekvő szabályozást és agrárpolitikát az előttük álló legnagyobb kihívásnak. A szántóföldi gazdálkodók számára az éghajlatváltozás hasonlóan jelentős kihívásnak számít, nem is beszélve az inputanyagok és a szántóterületek költségnövekedéséről. Az állattenyésztésben a kamatlábak jövőbeli alakulása hatással lesz a refinanszírozásra és a rövid lejáratú finanszírozási keretekre. A válaszadók közel fele nyilatkozott úgy, hogy a következő két évben új traktorba tervez beruházni. A mezőgazdasági gépek, különösen a tartozékok esetében a válaszadók elsősorban olyan technológiákkal foglalkoznak, mint a precíziós gazdálkodás és az automatizálás. A felmérésben részt vevő valamennyi csoport az energiahatékonyságra összpontosít, mivel a költségek jelentősen befolyásolják az eredményt.

agritechnica

Nagy érdeklődés volt a John Deere standjánál is – forrás: agroinform

Az európai mezőgazdasági vállalkozások tehát már igyekeznek szembenézni az éghajlatváltozás hatásaival és felkészülni azokra. Több mint 90 százalékuk tervezi, hogy új technológiákba fektet be a következő két évben. Gazdálkodási stratégiáikat a növekvő inputköltségekhez igazítják, hatékonyabban használják fel azokat, így fenntartva a termelékenységet.

Mindezek okán nem is lehetett más az idei Agritechnica vezérfonala, mint a "Zöld termelékenység", felölelve mindazokat a témákat, melyek ma a legjobban izgatják a gazdákat. Az Agritechnica technikai programjának részeként több mint 300 szakmai rendezvényen mintegy 400 szakember adott választ a jövő számos kérdésére, nemzetközi szintre helyezve a termelékenység és az erőforrások megőrzésének témakörét.

Látogatók Közép- és Dél-Amerikából

A nemzetközi látogatók 84 százaléka Európából, 16 százaléka Európán kívülről érkezett, különösen Közép- és Dél-Amerikából. A francia és lengyel gazdák számára a fénypontot a nemzetközi termelői nap jelentette. Az ezekből az országokból érkező látogatók ingyenes belépést és személyre szabott – anyanyelvükön tartott – speciális programot élvezhettek, amely jelentős számú francia és lengyel szakmai résztvevőt vonzott.

agritechnica

Az újdonságok európai premierhelyszínévé vált a hannoveri kiállítás – forrás: agroinform

Számos díjnyertes innovációjával és koncepciójával az Agritechnica 2023 fontos piaci útmutatóként szolgált a termékbevezetésekhez és az újonnan elérhető megoldásokhoz. Az "Agritechnica Innovation Award"-ra 251 terméket regisztráltak, míg a "DLG-Agrifuture Concept Winner 2023" díj kapcsán a jövőbe mutató koncepciók kerültek előtérbe. A "Systems & Components Trophy"-val pedig a beszállítói iparág bizonyította a mezőgazdasági gépiparban betöltött innovációs hajtóerő szerepkörét. A fiatal mezőgazdasági szakembereknek szóló program népszerű volt a fiatalabb látogatók körében, mind a fiatal gazdák napján a vásár csütörtökén, mind a "Campus &Career" területen, ahol a DLG és partnerei átfogó információs és tanácsadási programot mutattak be a szakmai karrier minden aspektusáról. Mivel jelenleg számos mezőgazdasági vállalkozás adja át gazdaságát, a potenciális fiatal vállalkozók arra törekszenek, hogy optimális befektetési döntéseket hozzanak.


A DLG "Smart Farming" (Intelligens gazdálkodás) című programja az automatizálás és az összekapcsoltság jelenlegi helyzetét mutatta be a mezőgazdaságban. A kiállítók bemutatták digitális intelligens gazdálkodási megoldásaikat a nagyobb hatékonyság és fenntarthatóság érdekében, felkeltve a nagysajtó érdeklődését.

Ki is lehetett próbálni az alternatív hajtású traktorokat

Az első "Drive Experience" egy helyszíni tesztpályán lehetőséget kínált alternatív hajtású traktorok tesztelésére. A "Systems &; Components Trophy - Engineers' Choice" innovációs díjrendszer a legújabb fejlesztéseket és innovációkat mutatta be a mezőgazdasági gépek alkatrészei és a kapcsolódó ágazatok területén.

"A világ vezető mezőgazdasági gépvásáraként az Agritechnica 2023 megmutatta, mennyire innovatív az iparág. Négy év után a kiállítók végre ismét bemutathatták gazdag innovációikat a világnak itt, Hannoverben" – mondja Timo Zipf, az Agritechnica projektmenedzsere. – "Mindenki nagyra értékelte a személyes megbeszélések, csereprogramok és hálózatépítési lehetőségek lehetőségét, valamint új üzleti kapcsolatok kialakítását" – teszi hozzá Zipf.

"A nemzetközi mezőgazdasági gépipar szíve az Agritechnica ritmusára dobog" – hangsúlyozza Tobias Eichberg, a DLG Service GmbH ügyvezető igazgatója. – "2023 megmutatta a gyártóknak az ideális pulzusszámot, amellyel fejlesztéseiket a piacra dobhatják, ami két év, a következő kiállítás." (Ugyanis a mostanin is rengeteg, nyugodtan mondhatjuk, hogy korszakos jelentőségű erő- és munkagép debütált – a szerző.)

"A személyes kapcsolatépítés és a kapcsolattartás az Agritechnicánál felbecsülhetetlen értékű minden egyes látogató számára" – mondja Freya von Czettritz, a DLG Holding GmbH vezérigazgatója.

"Az olyan díjakkal, mint a "Woman in Ag" és a "DLG Agri Influencer Award", nemcsak a gazdálkodók széles körének munkáját ismerjük el, hanem támogatjuk őket hálózataik bővítésében is. Az első alkalommal megrendezett kereskedői ebéden a legjobb eladók és a nemzetközi mezőgazdasági gépkereskedelem fiatal szakemberei is részt vettek" – tette hozzá von Czettritz.

A következő Agritechnicára 2025. november 9. és 15. között kerül sor.

Folyamatos Agroinform közvetítés Hannoverből

A kiállítás az Agroinform szerkesztősége számára természetesen nem november 11-én kezdődött, hiszen már hónapokkal a rendezvény előtt tájékozódni lehetett az Agritechnicán megjelenő legnagyobb innovációkról, a várható gépállományról. Az utóbbi hónapokban több mint 30 híranyaggal jelentkeztünk előzetesen a kiállításról, Hannoverből pedig folyamatosan tudósítottunk képes és videós összefoglalókkal, a szerkesztőség Magyarországról támogatta az Agroinform 8 fős, Hannoverbe utazó csapatát.

Nehéz visszaadni szavakkal azt a hangulatot, amit az óriási területen lévő, mezőgazdasági gépek ezreivel telepakolt pavilonokban keríti hatalmába a gépek iránt érdeklődőket.

Egy biztos. Az a hatalmas gépválaszték, "innovációs őrület", amit felsorakoztattak a legnagyobb mezőgazdaságigép-gyártó vállalatok, mindenki számára félreérthetetlenül azt üzeni: a mezőgazdaság egy hatalmas, folyamatosan fejlődő ágazat, óriási üzlet, számtalan újítási, tanulási, befektetési lehetőséggel. Akkor is, ha egyik válság követi a másikat, miközben komplett iparágak tűnnek el a süllyesztőben.

"A megszámlálhatatlan innovatív technológia és az új gépek sokasága mellett a szakmai napok alatt tapasztalt nagyszámú magyar gazdálkodói jelenlétet szeretném kiemelni a 2023-as Agritechnica kiállítás legnagyobb meglepetéseként számomra. Ez a tendencia nem csak a hazai gazdálkodók tudásvágyát, kíváncsiságát jelenti, hanem komoly igényt is közvetít számomra az újdonságok, innovációk iránt és ezeknek a gazdálkodásba való beépítésére. Ezen kívül ki kell emelnem a magyar kiállítók színvonalas megjelenését, amelyre végtelenül büszke vagyok. Eddig még soha nem vehettünk részt olyan Agritechnicán, ahol ilyen magas hozzáadott értékkel képviselték Magyarországot a kiállítóink. Náluk nem az Agritechnikán elvárt "fejlesztési kényszer szülte" újítások kerültek bemutatásra, hanem a gyakorlatban hiánypótló kísérletek eredményeit és teljesen új technológiákat is megismerhetett a nagyvilág. Köszönjük az élményt minden magyar fejlesztő vállalatnak!" (Igric Dominika, az Agroinform riportere)

"Idén vettem részt először az Agritechnicán, a kiállítás számomra annak volt élő bizonyítéka, hogy az innováció, amelynek most legfőbb motorja a fenntarthatóság, villámgyorsan és minden rutint, megszokást felborítva lecsapódik a gépgyártóknál, a forgalmazóknál. A minimális talajforgatással járó agrotechnológia, bár meglehetősen vitatott a gazdálkodók körében, világos, hogy minden egyes talajművelőgép-gyártó vállalat számára a prioritások közé került. Ugyanígy az alternatív meghajtású erőgépek tárháza is folyamatosan bővül, nem volt olyan pavilon, ahol ne találtunk volna elektromos vagy éppen HVO-val működtetett gépeket" (Sarok Edit, az Agroinform újságírója)

"Negyedik alkalommal veszek már részt rajta, mégis minden alkalommal lenyűgöz a kiállítás mérete, az innovációk és a jövőbe mutató koncepciók. Mindig nagy várakozással indulok neki az Agritechnicának, hiszen ez a kiállítás az, melyen testközelből vehetem szemügyre azokat a gépeket a gyártóktól melyeket a megelőző években csak lesifotón, egy-egy prototípusként láthatunk. Számomra idén a legnagyobb öröm, hogy rengeteg magyar gazdával és egyre több magyar kiállítóval találkozhattunk és beszélgethettünk. Bátorítom a magyar gazdákat, hogy a jövőben ők is látogassanak ki, hiszen rengeteg szakmai élménnyel gazdagodhatnak." (Simon Péter, operatőr)

"Az első alkalommal látogattam el 2023-ban az Agritechnica kiállításra, és azonnal magával ragadott az élmény. Egyszerre szerettem volna órákat időzni egy-egy standon, miközben hajtott tovább az újabb csarnokok megismerése. Nemcsak maga a kiállítás volt felejthetetlen, de az is felemelő érzés volt számomra, hogy mennyi mindent tudtunk megosztani Hannoverből folyamatosan azokkal akik, itthonról követték az eseményeket. Az első Agritechnica kiállításom volt, de biztosan nem az utolsó!" (Mátyás-Horváth Janka, social media manager)

Számunkra a legizgalmasabb pavilonok azok voltak, ahol a Magyarországon forgalmazott legnagyobb gépmárkák standjai voltak. A stand elnevezés persze meglehetősen szerénynek hangzik, hiszen inkább óriási géparzenált felvonultató színpadoknak lehetne ezeket nevezni, különleges fénytechnikával, elő zenével, étteremmel, gépbemutatókkal, félbevágott traktorokkal (hogy könnyebben kipróbálható legyen a vezetőfülke), különleges installációkkal.

A teljesség igénye nélkül mutatunk néhány összefoglaló anyagot arról, hogy mit láttunk például a John Deere, a Class, a New Holland és a Case IH standján.

Az Agritechnicán debütált a John Deere új elülsőfülkés önjáró permetezője

John Deere 340 M önjáró permetező – Fotó: Agroinform

A Claas az Agritechnica 2023 kiállításon mutatta be autonóm nagytraktorának prototípusát:

A XERION 12.590 TERRA TRAC – Fotó: Agroinform

A legerősebb CASE IH traktor, a Quadrac 715:

Case IH Quadtrac 715 – Fotó: Agroinform

New Holland CR11 kombájn, a betakarítógépek új zászlóshajója:

Vadonatúj modell: New Holland CR11 kombájn – Fotó: Agroinform

További képes és videós összefoglalókat az Agroinform Facebook oldalán találsz.

A következő Agritechnicára két évet kell várni, de természetesen, ahogyan eddig is, az Agroinformon az év 365 napján megtalálod a legfrissebb híreket, gépészeti újdonságokat. Találkozzunk a 2024-es AGROmashEXPO-n az Agroinform standján!

Jelentkezz a PREGA-ra, ahol nem csak gépészeti újdonságokba nyerhetsz bepillantást, hanem hatékonyan bővítheted a tudásodat, hogy az innováció a gyakorlatban is hasznot hozzon neked.