Az új termékeket a stand központjában található Innovation Alley-ben mutatják be, míg az új Innovation Lab a nagymértékben automatizált és autonóm fenntartható jövőbeli gazdálkodásba nyújt betekintést – olvasható a CLAAS-csoport honlapján.

A CLAAS az Agritechnica 2023 kiállításon mutatja be autonóm nagytraktorának prototípusát. A XERION 12.590 TERRA TRAC-ot megfelelő érzékelőkkel, például LIDAR-ral és kamerarendszerekkel, valamint egyéb pályatervezési és folyamatfelügyeleti technológiával szerelték fel. Emellett más erőgépek is további kutatásokon és alkatrészteszteken mennek keresztül. A CLAAS önállóan és olyan partneri kapcsolatokban fejleszt technológiákat az autonóm szántóföldi termesztéshez, mint a 3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY.

Claas

Az autonóm nagytraktor prototípusát is kiállították – forrás: claas

Az innovációs laboratóriumban is bemutatott Amazone Cenius kultivátor Amazone AutoTill technológiával van felszerelve a nagymértékben automatizált és autonóm munkavégzéshez. Ez a technológia figyeli a munkapozíciót, a munkamélységet és a görgősebességet, valamint érzékeli a kapák közötti veszteséget és eltömődést. A kultivátor által rögzített adatokat összehasonlítják a traktor adataival, lehetővé téve a működési sebesség csökkentését, ha eltömődést észlelnek.

Az AgXeed, a thermalDRONES és a CLAAS Saulgau a nagymértékben automatizált és autonóm fűnyírást a vadon élő állatok mentésével ötvözi. A hőkamerával felszerelt drónok ma már praktikus, megbízható és hatékony eszközök a vadon élő állatok, például az őzek és a földön fészkelő madarak észlelésére röviddel a gyepterület vagy a szilázs kaszálása előtt. A rendszer általában az élő képet vizsgálja hőforrás után kutatva. Ha ilyet észlelnek, a keresés megszakad, hogy a segítők biztonságba helyezhessék az állatokat, vagy megjelölhessék helyüket, esetleg fészkelőhelyüket.

Claas

Az AgXeed, a thermalDRONES és a CLAAS Saulgau a nagymértékben automatizált és autonóm fűnyírást a vadon élő állatok mentésével ötvözi – forrás: claas

Amikor alternatív hajtások fejlesztéséről van szó, a CLAAS nyitott szemléletet alkalmaz, erős ügyfélközpontúsággal. Középtávon a fenntartható üzemanyagokkal, például HVO-val (hidrogénezett növényi olajokkal) működő belső égésű motorok az energiasűrűség és a tartály-infrastruktúra tekintetében felülmúlják a felső teljesítménytartomány többi koncepcióját. Az akkumulátoros elektromos, helyileg károsanyag-kibocsátás nélküli hajtások azonban jelentős potenciált kínálnak az alacsonyabb teljesítménytartományban és olyan alkalmazásokban, mint az anyagmozgatás, az udvari munka, vagy a kommunális felhasználás.Egy olyan akkumulátoros elektromos teleszkópos rakodógép, mint a CLAAS SCORPION 732e – amely a Liebherrel közös fejlesztés – számos előnnyel jár: a gép nagyon csendes és károsanyag-kibocsátástól mentes, ami különösen előnyös az emberek és az állatok számára beltéri munka közben. Két független, 90 kW-os elektromos hajtás, egy moduláris, 64 kWh-s akkumulátorkoncepció akár 4 órás használatra és egy 22 kW-os fedélzeti akkumulátortöltő gondoskodik a bőséges teljesítményről és rugalmasságról. Maximális vonóteljesítménye 53 kN, végsebessége 30 km/h. Ezenkívül a gazdálkodók tölthetik az akkumulátort a gazdaságuk napelemes rendszeréből vagy biogázüzeméből származó villamos energiával.

Claas

Az akkumulátoros elektromos teleszkópos rakodógép, a CLAAS SCORPION 732e – forrás: claas

A CLAAS kifejlesztett és terepen tesztelt egy félelektromos hajtással rendelkező kombájnt is. Normál betakarítási körülmények közepette a hajtáshoz nem szükséges motorteljesítményt egy generátor elektromos energiává alakítja, és tárolja az akkumulátorban. Amikor a betakarítási körülmények nehézzé válnak, például nagy hozamú területeken, az elektromotor lép közbe, hogy az akkumulátorból tárolt elektromos energiával támogassa a mechanikus hajtást.

Claas

A hajtáshoz nem szükséges motorteljesítményt egy generátor elektromos energiává alakítja és tárolja az akkumulátorban – forrás: claas

Ez lehetővé teszi a terhelési csúcsok néhány másodperces áthidalását, és az automatikus terheléselosztással a kombájn következetesen az optimális teljesítménytartományban működhet. Azaz egy körülbelül 400 kW teljesítményű belső égésű motor 1800 ford./perc helyett 1600-as fordulatszámon üzemelhet a kiegészítő 40 kW-os villanymotornak és a 3 kWh-s akkumulátornak köszönhetően. A helyszíni tesztek során ez a félelektromos hibrid koncepció akár 10 százalékkal is csökkentette az üzemanyag-fogyasztást.

A CLAAS "Cab 4.0 – OnField" kutatási projektje a legújabb technológiákat használja, mint például a joystick-kormányzás, a kezelői alkalmasság-érzékelés és a szemkövetés, hogy megmutassa, hogyan nézhet ki a jövő munkahelye. Ez a koncepció innovatív fülkeberendezéseket tartalmaz internetkapcsolattal és különböző ember-gép interfészekkel, például kamerákkal, head-up kijelzőkkel, monitorokkal, billentyűzetekkel és még sok mással. Ezzel a berendezéssel folyamatosan figyelemmel kísérhető a kezelő ébersége, állapota. Ha a kezelők túlterheltek, a rendszer alternatív feladatokat és tevékenységeket javasol számukra.

Claas

Innovatív fülkeberendezések internetkapcsolattal és különböző ember-gép interfészekkel – forrás: claas

A központi elem egy virtuális asszisztens, melyet a tetőn lévő szemkövető támogat, amely a fáradtság jeleinek észlelésekor beszél a kezelőhöz, és megfelelő intézkedést javasol. A gombnyomásra a kezelő három pozícióba állíthatja az ülést ezen műveletek végrehajtásához. Az ülés "munka üzemmódban" előre néz, de "relaxációs üzemmódban" balra forgatható. Ebben a helyzetben a kezelő könnyű gimnasztikai gyakorlatokat végezhet, hogy újra energetizálja testét. Alternatív megoldásként a head-up kijelzőn információkat találhatnak a pihenésről és a stresszoldásról, oktatóanyagokat nézhetnek vagy személyes munkát végezhetnek.

"Irodai üzemmódban" az ülés jobbra fordítható, így a kezelő a jobb oldali ablakon láthatja a head-up kijelzőt. Ebben a helyzetben egy táblagépet helyezhetnek el touchpaddal a karfák között, hogy irodai munkát végezzenek, például e-maileket fogadjanak, küldjenek, tervezési, dokumentációs és ellenőrzési munkát végezzenek a gazdaságirányítási rendszerben. A gazdálkodóknak most sok időt kell fordítaniuk az irodában ezekre a feladatokra, ami szűkíti a pihenőidejüket.

Indexképünk forrása: Agroinform

Az Agroinform.hu az Agritechnica hivatalos online médiapartnere.