Az agrarheute.com portál Brazília szójatermésének tendenciáit vizsgálva megállapítja, hogy a termés – a jelenleg folyó betakarítás megkezdése után kiadott előrejelzések szerint – ebben a szezonban meghaladja a 153 millió tonnás történelmi rekordot.

Ezt az éves mennyiséget – amely az eddigi rekordot mintegy 10 százalékkal meghaladja – a szójatermésben hosszú időn keresztül az USA mögött a második helyre szoruló Brazília még néhány évvel ezelőtt is nehezen tudta volna elképzelni.

Brazília szójatermése minden eddigit meghaladó rekordmagasságba emelkedik

Brazília szójatermése minden eddigit meghaladó rekordmagasságba emelkedik – Fotó: Pixabay

A brazil agrártermelés irányítóit mindenképpen elismerés illeti a kiemelkedő eredményért, bár annak eléréséhez az esőerdők irtása is hozzájárult. Ezzel együtt azonban az évenként növekvő termés lehetővé tette Brazília egyes rétegeinek a mélyszegénységből való kiemelkedését, az exportból származó magas árbevétel pedig alapot teremtett az ország gazdaságának látványos fejlesztéséhez.

Ennek alapján az új agrárminiszter kijelentette, hogy Brazília néhány éven belül egyetlen fa kivágása nélkül is képes lesz agrártermelését megduplázni.

A most betakarított termés hatalmas értéket és olyan mennyiséget képvisel, hogy egyes külföldi elemzők felteszik a kérdést, vajon mit kezdhet a világ ezzel a terméktömeggel, különös tekintettel Kína és az EU tagországok importkorlátozási törekvéseire és a brazil szójaexport növekedési ütemének lassulására. Egyelőre azonban a nagyobb gondot a világ élelmiszer termelésében nem a túltermelés, hanem a hiány jelenti, ezért remélhetjük, hogy a szóban forgó szójarekord a legszegényebb fejlődő országok millióinak helyzetét is enyhíteni fogja.

Aggodalomra inkább az adhat okot, hogy a brazilok euforikus hangulatát beárnyékolhatja az El Niño jelenség, amely súlyos terméskieséssel fenyegeti az ország mezőgazdaságát.