Régóta tartanak attól, hogy a kínai statisztikát befolyásolják. Most a kínai szójababimport számai nem egyeznek meg az exportőrök adataival, a különbség jelentős – írja a vg.hu.

szójabab

Pontosították a számokat – fotó: pixabay.com

A kínai hivatalos adatok szerint tavaly több mint 96 millió tonna szójababot importáltak a világ legnagyobb exportőreitől: Brazíliából és az Egyesült Államokból – írja a Bloomberg. Viszont a két exportőr szerint a kikötőiket több mint 101 millió tonna hagyta el.

A Kína által közölt gazdasági adatok minőségével kapcsolatos fenntartások nem új keletűek. Mivel Kína vásárolja fel a világszerte forgalmazott szójabab több mint 60 százalékát, így a termelőknek a pontos mennyiség ismerete létfontosságú lenne.

Körülbelül egy éve gondok vannak a szójabab vámkezelésével, míg korábban csak a rakományok egy részét kellett többszörösen ellenőrizni, mára szinte minden rakománynál előfordulnak visszásságok, ami késéseket okoz

– fogalmazott Darin Friedrichs, a kínai mezőgazdasággal foglalkozó Sitonia Consulting társalapítója és piackutatási igazgatója.


Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) a 2022–23-as gazdasági évre vonatkozó kínai szójababimportra vonatkozó előrejelzését 3,7 millió tonnával emelte meg, és 3 millió tonnával 105 millió tonnára kellett emelnie a mostani gazdasági évre vonatkozó kínai importra vonatkozó becsléseit is.

Az adathamisítás kapcsán a vámhivatal szóvivője azt mondta, hogy annak ellenére, hogy  elméletileg a kínai adatok és az exportőrök adatai egymás tükörképei, mégis vannak bizonyos okok – például a reexport –, ami miatt nem teljesen konzisztensek. Kína a hónap elején vizsgálta felül az adatokat, ekkor csökkentették az eredetileg kiszámolt mennyiséget.

Az ázsiai óriás beszámolója szerint, 2023. január-februárban 16 millió tonnát vásároltak 10,8 milliárd dollárért, de ezt később csökkentették, így a friss adatok szerint 14,3 millió tonnát vásároltak 9,6 milliárd dollárért.

A vámhivatal szóvivője, Wang Lingjun elmondta, hogy az adatok felülvizsgálatával pontosítani szeretnék a vásárolt mennyiséget. Az újraszámolás bevett gyakorlat minden országban, így az Egyesült Államokban is. Előfordul, hogy „meglehetősen nagy" a különbség a statisztikák frissítése után.